Wat hoor ik daar? 

Poolse oerwoudgeluiden

De Telegraaf scoort met Meldpunt Discriminatie Polen, gevolgd door buitenlandse pers.

Gelezen: Volkskrant 9 juni 2012, pagina 3

Grote krantenkoppen in De Telegraaf van 7 juni, en ook online Oranje walgt van oerwoudgeluiden: “Het Nederlands elftal heeft op bijzondere wijze, maar uiterst adequaat gereageerd op de oerwoudgeluiden uit het vak van de harde kern van Wisla Krakow…

Bij het warmlopen tijdens de voor publiek opengestelde training werd de selectie van bondscoach Bert van Marwijk met de geluiden geconfronteerd. De leiding van Oranje besloot alle uitgezette trainingsvormen te verwijderen en te verplaatsen naar de andere kant van het veld.

Een opmerkelijke, maar begrijpelijke actie op de dag dat het Nederlands elftal Auschwitz – het Duitse vernietigingskamp op Poolse bodem – bezocht.”

Na de misplaatste publiciteit over dat bezoek aan Auschwitz kon die misplaatste vergelijking er nog wel bij. Echter, Volkskrantverslaggever Paul Onkenhout suggereert ook dat het verhaal over oerwoudgeluiden (bedoeld wordt: apengeluiden, geuit als discriminatie van spelers met een donkere huid) uit de duim gezogen is:

“Het vreemdste van de kwestie met de zogenaamde oerwoud- of apengeluiden is dat op de spelers van het Nederlands elftal na niemand iets heeft gehoord – wat niet alles zegt, maar mogelijk wel iets.

…zo’n vijftig Polen achter het linkerdoel, vanaf de perstribune gezien, roepen een woord dat klinkt als boe, BOE, alsof ze hun woede kenbaar willen maken. Ook scanderen ze in de eerste minuten van de training leuzen. Als Joris Mathijsen, die apart traint, langsloopt, klinkt het boegeroep ook. Mathijsen is blank.

Een oud-trainer van Wisla Krakow, Robert Maaskant, legt uit dat de Wisla-supporters protesteren tegen het feit dat Krakau, de tweede stad van Polen, geen speelstad is op het EK. Een groot spandoek waarop een forse streep door het logo van het toernooi is gezet, lijkt de woorden van de Nederlandse trainer te bevestigen.”

Op de persconferentie na de training is het geen onderwerp. Maar op De Telegraaf slaan ook andere sportjournalisten aan. Doen ze eindelijk eens mee met een maatschappelijk relevant onderwerp.

The Guardian: Holland players subjected to racist abuse at training session:

“Several hundred people targeted players such as Nigel de Jong and Gregory van der Wiel when 25,000 spectators attended the Dutch practice session at the Stadion Miejski, the home of Wisla Krakow…

“It is a real disgrace especially after getting back from Auschwitz [the Dutch squad had visited the concentration camp on Wednesday] that you are confronted with this,” Van Bommel said.”

Google News meldt nog 650 artikelen over dit onderwerp.

Vervolgens schoot Nederland ook twintig keer over het doel tijdens de eerste wedstrijd…

  • Reacties

  • Wilma | 10/06/12 om 23:12

    Het schijnt toch echt gebeurt te zijn:

    http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2012/jun/10/football-dark-side-euro-2012

    ‘The problem, according to Interkulturalni, is “institutional racism”, passively accepted by the public. Already we have had the monkey chants that polluted a Holland training session at the Wisla Krakow stadium and, just as shockingly, something that strayed suspiciously close to an attempted cover-up. Listen to the footage and it is not merely a handful of people involved, as Uefa tried to purport, but hundreds. It is the ghastly “ooh ooh” noises that symbolise only one thing, and it was pitiful in the extreme that Uefa, as well as a number of Dutch journalists, tried to pass it off as something it very obviously wasn’t.’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen