Dakloos noch failliet 

Het AD te Malaga

nullOnjuist en tendentieus bericht.

Gelezen: Uitspraak Raad voor de Journalistiek

Op 16 februari 2012 is in het AD een artikel van de hand van Edwin Winkels verschenen onder de kop ‘Botresten in Spanje zijn van vermiste Lisa (76’. Het artikel opent met:

“Na anderhalf jaar onzekerheid over haar lot is de verdwijningszaak opgelost van Lisa van Heusden (76) uit het Zuid-Spaanse Benalmádena. Botresten die dertig kilometer verderop werden gevonden zijn van de Nederlandse, zegt de Spaanse politie.”

Vervolgens:

“Lisa van Heusden verdween op 19 juli 2010 in de buurt van haar woonplaats. Ze werd rond elf uur ‘s ochtends voor het laatst gezien bij het kantoor van elektriciteitsbedrijf Endesa op het industrieterrein Arroyo de la Miel. Ze wilde er de energierekening betalen van de Nederlandse vereniging in Torremolinos waarvoor ze de administratie verzorgde.

Medio januari 2012 kreeg de Spaanse politie een telefoontje over een skelet bij een steengroeve in de buurt van de luchthaven van Malaga. Onderzoek van het stoffelijk overschot en van restanten van kleding en documenten leidde tot de identificatie van het slachtoffer. Verder onderzoek moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak.

De in Goes geboren Lisa van Heusden woonde ruim veertig jaar aan de Costa del Sol, zegt voormalig partner Santiago Castro (67) uit Cordoba. Hij verwekte een kind bij haar. Een bankroet van zoon Santi (nu 34) maakte zijn moeder dakloos, omdat Lisa’s appartement fungeerde als onderpand. Van Heusden logeerde sindsdien bij vriendinnen. Ze verkeerde volgens Castro in goede gezondheid op het moment van de verdwijning.”

Dit is onjuist volgens de zus van Lisa van Heusden. Haar zus was niet dakloos en ging niet om die reden bij vriendinnen logeren. Ze ging boodschappen doen en is verdwenen. De politie deed zelfs onderzoek in haar woning. Ook is de zoon niet failliet is gegaan.

Winkels en het AD hadden navraag over de feiten moeten doen, in plaats van bij een voormalige partner die twintig jaar uit beeld is, vindt de zus. De Raad voor de Journalistiek vindt ook dat onjuist en tendentieus is bericht en dat er gecheckt had moeten worden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen