Slag in de lucht om angst aan te wakkeren 

De AIVD en het onzichtbare web

Een geheime dienst moet goed kunnen liegen. Draai dat om en we zijn gezegend met de AIVD.

Gelezen: nrcnext.

De Pers begon met een leugenrubriek en nrc.next aapte dat na. Beide rubrieken zijn goed. De Pers dreigt dood te gaan, dus nrc.next heeft dan in het ochtendkrantenrijk een sterker positie. Beide

Nrc.next nam het rapport Het jihadistisch internet onder de loep, met als veel belovende ondertiel: ‘Kraamkamer van de hedendaagse jihad’. Ofwel: terreurdromen verspreiden zich online, de daden volgen in groten getale.

Of dit zo eenvoudig werkt, is de vraag. Maar de AIVD meent van wel. Is dat niet controleerbaar, feiten waarop het gebaseerd is, zijn dat wel. De AIVD schreef deze passage op over onze ‘jihadisten’:

“Zij treffen elkaar op ‘openbare’ virtuele plekken zoals sociale media, webfora en chatprogramma’s maar ook op semi-openbare of besloten virtuele plekken. Op deze laatste plekken vinden jihadistische activiteiten en processen plaats waar de meeste dreiging van uitgaat.

Deze meer besloten virtuele plekken maken voor een belangrijk deel onderdeel uit van het Invisible web (door wetenschappers ook wel aangeduid als het Deep web, Darknet of Undernet). Dit onzichtbare web refereert aan dat deel van het world wide web dat (nog) niet is geïndexeerd en niet terugvindbaar is met behulp van openbaar toegankelijke zoekmachines zoals Google.

Het zichtbare deel van het internet, ook wel oppervlakteweb genoemd, is dat deel van het internet dat wel terugvindbaar en doorzoekbaar is. Wetenschappers schatten in dat het onzichtbare web 550 keer groter is dan het zichtbare web.

Dit wil zeggen dat het onzichtbare web meer dan 99,8% van het totale web uitmaakt en dat dus minder dan 0,2% van het web tot het zichtbare deel
behoort.”

De bron: “Zie de studie van de University of California getiteld How much information? 2003. Voor zover bekend bij de AIVD zijn er geen recentere wetenschappelijke schattingen.

Een bron van negen jaar geleden. Die heb ik maar eens bekeken. het is van de vermaarde professor Hal Varian die iets later chef-econoom werd van Google. Hij putte echter uit een studie van drie jaar ervoor van Brightplanet.

Dat stelde vast dat er 7.500 terabyte aan informatie lag onder de radar van zoekdiensten en zo’n 19 terabyte echt openbaar was. En ook: 550 miljard niet openbaar versus 1 miljard documenten te zien met zoekdiensten. En nog erger: kwaliteitsinhoud van het onzichtbare web is wel duizend tot tweeduizend keer groter dan van wat we kunnen achterhalen. .Brightp[alnet verkocht speursoftware, dus had belang bij extreme getallen.

Maar nog erger: zoekdiensten haalden maar 16 procent van het zichtbare web boven water, dus eigenlijk maar 0,03 van wat er totaal zichtbaar was. Google was toen overigens net begonnen. Sedertdien groeit Google enorm.

Natuurlijk zijn er veel interne netten, zoals bedrijfsnetten, wetenschappelijk besloten netten en publicaties. En uiteraard wordt terreur niet voorbereid in het openbaar. De omvang van het ‘onzichtbare web’ is volstrekt irrelevant om dat duidelijk te maken, nog afgezien van de slag in de lucht met dat getal.

Maar het klinkt wel lekker.

  • Reacties

  • Wil | 18/03/12 om 14:36

    Er zijn veel grote databanken waar (veel) voor betaald moet worden (en dus onzichtbaar voor o.a. Google) maar wat dat met alle mogelijkheden voor samenzwering te maken heeft? Iedereen kan toch een site hosten met een Bulletin Board achter slot en grendel?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen