Jammerlijke misslag van de premier 

Rutte’s mediatraining

Gejokt en bepaald niet uit landsbelang.

Gezien/gelezen Profiel Mark Rutte bij Human

“Het geheim is: nooit, nooit mediatraining. Je bent wie je bent.” Dat zei Mark Rutte in een uitzending van College Tour van december 2011, ndat hij ‘geen’had geantwoord op een uit bewondering gestelde vraag of hij mediatrainign had gevolgd.

Toen kwam gisteren Profiel met opnieuw een uitstekende documentaire, in een klein half uur strak gesneden en informatief. (Met de vraag of zijn privacy geschonden moet worden met het tonen van zijn woning en etablissement waar hij koffie drinkt.)


Met de onthulling dat minister-president Mark Rutte wel degelijk mediatraining kreeg.

Hij is getraind bij Speech Republic met reclame van Mark Rutte: “De coach lijkt een oneindige voorraad terugvalopties te hebben. Uiteindelijk ontkom je niet. Thema’s komen steeds terug, waardoor de leercurve accelereert.”

Ook Nico Schraag in Hilversum heeft Rutte getraind, en wel op authenticiteit en presentatie

Dan volgde Rutte bij Phoenix Opleidingen ondermeer training in NLP, een soort psychotherapie voor mensen die niet lekker in hun velletje zitten; nogal eens als wondermiddel betiteld. Rutte ging hierheen op zijn politieke dieptepunt in 2009. Dit kun je geen ‘mediatraining nomen’, mar de vorige twee wel.

Hulp en speechschrijver Bas van ’t Wout noemt Mark Rutte ‘een natuurtalent’, universitair docent argumentatietheorie Jean Wagemans vindt juist het tegendeel, dat hij vooral gebruikmaakt van getrainde, retorische methoden.

Rutte gaf de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de opdracht om niet te reageren op vragen met als reden dat het feiten betreft uit de periode dat hij nog geen premier was. Zoals kenners van deze website weten: na een leugen volgt er vrijwel altijd nog een, of op zijn minst ontwijken..

 • Reacties

 • Jack | 13/03/12 om 13:55

  Iedereen begrijpt nu waar die vastgeplakte plastic grijns van Rutte vandaan komt. Helaas, continue mediatraining geeft geen garantie voor correct en weldoordacht bestuur.

 • aad | 13/03/12 om 15:59

  “Je bent wie je bent.” Mark verwoordt het heel goed. Hij is hr-manager, geparachuteerd door het bedrijfsleven in de politiek, een uitstekende communicator en wel gemanierd. Maar daar houdt het mee op.

 • Jack | 14/03/12 om 16:24

  Mark Rutte liegt over zijn mediatraining.
  Mark Rutte liegt over zijn NLP training bij Phoenix.
  Mark Rutte zal over meer zaken liegen.
  Zijn privé leven en voorkeuren wellicht?
  Nederland en de Nederlanders hebben niets aan een psychologische projectie zonder inhoud en kunde.

 • Peter Olsthoorn | 15/03/12 om 09:50

  @jack mag ook Mark Rutte aub een privéleven hebben? Het is van jou noch van mij.

 • Jack | 15/03/12 om 10:58

  Welk prive leven dan?

 • evert van wijk | 17/03/12 om 15:00

  Rutte en mediatraining? So what? Een politicus die vandaag de dag nog denkt het zonder mediatraining af te kunnen is binnen de kortste keren ‘dead meat’.

 • Wil | 18/03/12 om 14:23

  Liegen over een gevolgde mediatraining is toch niet wat een mediatrainer zou aanbevelen lijkt me. Je valt dan wel erg snel door de mand. Dus óf deugde de mediatraining niet óf Rutte luisterde tijdens de les weer eens met een half oor ;-)

 • NHM Schraag | 01/04/17 om 23:29

  Ik reageer eindelijk maar eens op het half uur filmpje van Human over Mark Rutte. Omdat ik teveel aannames en onwaarheden lees.

  Toen ik als Media deskundige volgens de regels vroeg waarom men mijn – overigens door mij geweigerde- bijdrage vroeg: gaf men aan: we willen beginnen met een filmpje met Rutte als pianist omdat die door hem gewenste carrierekeus hem niet gelukt is en we willen aantonen dat hij gelogen heeft toen hij zei dat hij nooit Mediatraining heeft gehad. …..Pardon?

  Wat een doelstelling om daarom een documentaire te maken, walgelijk! en ook van de belastingcenten van ons bestel? shame on you Human!

  Met die insteek heb ik vervolgens geweigerd om een bijdrage te leveren en ik vond het bijzonder zwak en kleinzielig om dan andere geïnterviewden te bewegen om een uitspraak over Rutte en ‘eventueel gevolgde Mediatraining’ te doen.

  Iedereen wordt in het kader van lifetime training met regelmaat ondersteund en simpel wel omdat je als burger van je politici verwacht dat ze niet staan te stuntelen.

  Iedereen blijft leren. Dus Rutte zal zich ook wel regelmatig laten adviseren. ‘Spijkers op laag water’ zoeken zoals Human dat deed vind ik abject. En siert deze club dus niet.

  We verwachten met zijn allen, dat Marc Rutte zich professioneel in binnenland en buitenland als onze premier presenteert. En dat doet hij vele malen beter dan veel premiers sinds de tweede wereldoorlog!

  Ik ben er trots op namens veel Nederlanders dat hij zich zo goed van zijn taak kwijt. met een prima dossierkennis verwacht ik dat hij op niet al te lange termijn een waardig opvolger van team Claude Juncker zal worden en ik wens hem daar dan ook alle succes bij.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen