Verdraaiing van eigen feit 

CBS laat ons ‘meer lenen’

Meer creditcardbetalingen niet automatisch meer lenen.

Gelezen: Volkskrant

Het ANP: Nederlanders lenen meer en staan vaker rood, niet enkel in de Volkskrant, maar ook in Trouw en bij de NOS.

Yvonne Hofs van de Volkskrant keek heel goed naar het geheel: “De feiten volgens het CBS: Nederlanders namen in 2011 4,5 miljard euro krediet op met hun creditcard, een half miljard meer dan het jaar daarvoor. Ook nam de roodstand op betaalrekeningen toe. Tegelijkertijd namen mensen in 2011 juist minder langlopend krediet op bij banken en financieringsmaatschappijen.

Duidelijke zaak, meent het CBS: de consument compenseert de krenterigheid van de banken door rood te gaan staan en creditcardschulden te maken…Klinkt logisch, maar het is een blunder. Uit de kleine lettertjes bij de CBS-statistieken valt op te maken dat het CBS álle creditcardtransacties als ‘lening’ telt, ook gewone betalingen die met creditcards zijn verricht.

Een CBS-woordvoerder bevestigt dit schoorvoetend. Met andere woorden: iemand die op internet een boek of een vliegticket met een creditcard afrekent, is volgens het CBS een sloeber die niet meer bij de bank kan lenen en daarom zijn creditcard gebruikt.”

Het kwam uit het Webmagazine van woensdag 22 februari 2012 9:30, waar nu staat:
Teruggetrokken: Nederlanders lenen meer en vooral duurder: “Het CBS heeft op 22 februari op deze website een artikel gepubliceerd over consumptief krediet. Naar aanleiding van een artikel in De Volkskrant is onduidelijkheid ontstaan met betrekking tot de creditcardkredieten. Onderzocht wordt welke gevolgen dit heeft voor de cijfers en conclusies in het artikel. Totdat hierover zekerheid is trekt het CBS dit artikel terug uit zorgvuldigheidsoverwegingen.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen