Ombudsman krant bezoekt criticaster 

Onjuiste feiten en cijfers

Battjes baalt van onjuistheden.

Gelezen: Ombudsman NRC

Ombudsman Sjoerd de Jong van NRC Handelsblad toog naar een criticaster en dat levert een boeiend verhaal op. Hendrik Battjes (76) maakt er een sport van om feiten en cijfers te controleren.

“Op tafel in zijn appartement liggen de pagina’s, met aantekeningen. „Dat cijfer kan niet kloppen.” „Hoe komen ze daarbij?” „Ik heb het even nagerekend…” …Het is een ervaring die andere lezers zullen herkennen: je leest iets over je eigen vak of specialiteit in een krant, en jawel, daar staan dan weer nullen te veel of te weinig, percentages die opgeteld boven de honderd uitkomen, absolute aantallen die elkaar tegenspreken, of jaartallen uit de toekomst.”

Hendrik Battjes is geen scherpslijper, maar wil wel graag exact en correct geïnformeerd worden. “Op een van zijn geannoteerde pagina’s staat, afkeurend: „Feiten als illustratie bij betoog”. Dat is de omgekeerde wereld, vindt hij: „Uitleg is prima, maar zet de feiten er dan nog even apart bij, in plaats van alles door elkaar te klutsen.”

Hij betreurt de trend naar meer emotie en subjectieve beleving: „Op televisie zijn bij een moord de waxinelichtjes soms belangrijker dan informatie over de zaak zelf.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen