Bas Heijne duidt en Youp voor echte poëzie 

Elfstedentocht doodgeleuterd 2

‘Waarom die totale uitverkoop van journalistieke zelfbeheersing?’

Column Bas Heijne, Youp

In vervolg op ‘Elfstedentocht doodgeleuterd’

Youp: “Ik wil geen voorpret meer. Geen reporter op het ijs die een baanveger interviewt, geen boerenkinkel die vertelt dat als de mollen gaan neuken het nog een dag of wat blijft vriezen, geen kruidenvrouwtje over kwaakeenden of dorpsgekken van wie de littekens gaan ontsteken.

…Sorry Piet Paulusma, sympathieke weerman met je weetjes, ga even lekker op een tropisch strand liggen, bouw een boomhut voor je kinderen, val je vrouw dag en nacht lastig, maar schuw even de camera. Beter voor jou, beter voor mij, beter voor het hele land. Gewoon even in de luwte.

Kruiswoordpuzzeltje, een mooie dichtbundel van de pas overleden Poolse dichteres Szymborska, een bioscoopje of weet ik veel wat. Maar even niet meer in beeld.”

Heijne: “Toen ik NOS-verslaggever Kees van Dam van de week voor de vierentachtigste keer met een microfoon op een bevroren sloot zag staan, dacht ik: wonderlijk hoe Nederland zijn eigen teleurstellingen organiseert. Iemand zou dat eens moeten uitzoeken.

Waarom na het eerste voorzichtige speculeren altijd weer de remmen los gaan, verwachting wordt aangezien voor werkelijkheid, hoop doorslaat in overmoed – met zoveel rotsvast, blind geloof, dat alleen keiharde ontnuchtering ons weer terug naar de realiteit kan brengen…

Vanwaar die overkill, dat mateloze geleuter? Waarom die totale uitverkoop van journalistieke zelfbeheersing? Andere landen hebben ook tradities die ze met overgave in stand proberen te houden – maar ze offeren er niet dagelijks de helft van hun journaal aan op.”

 • Reacties

 • Ger | 16/02/12 om 15:31

  Toevallig dat ik op deze site kwam en ook dit kopje vond. Even de naam van de site die me al verbaast. Gaat dit nu om leugens of om waarheid wat gepromoot wordt?? Het verbaast me dat mensen vaak dingen omgekeert bedoelen net als bij de elfsteden tocht waar de friezen zeggen dat ze tegen promotie waren en liever een rustig leven hadden, dit klopte volgens mij niet helemaal ze vonden het best leuk natuurlijk en een prachtige promotie van je zaak of streek.

  En dan de media .. t`ja .. de term mediavoer is niet voor niks ontstaan, maar ach hoevaak heb je nou een 11 stedentocht. Toegegeven dat ze wel erg lang over door gingen over het wel of niet doorgaan van de tocht en ook erg lang al voor de tocht tot vervelens toe. Maar dan de domheid tegen beter weten in met ijs beneden de 15 cm dikte proberen de spanning erin te houden om de tocht toch door te laten gaan.

  Nee dan had je het moeten zien als de tocht WEL had door gegaan en de mensen bij massa`s bij de bonkenvaart en diverse bruggetjes door het ijs zouden zakken of met grote snelheid tegen elkaar aan zouden smakken met alle gevolgen van dien.

  We houden toch van spektakel? Nou, DAN had je spektakel en meerdere rechts zaken en de poppen aan het dansen gehad.

  Je moet maar zo denken,Het is jammer maar de volgende keer beter.. Er is goed beslist. gelukkig maar…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen