Hoe vet wil je het hebben? 

‘Elfstedentocht doodgeleuterd’

Critici maken gehakt van hype van media-aandacht en prijzen Wieling

Gelezen: Column Nausicaa Marbe, NRC, Volkskrant

Nausicaa Marbe: “Het ergste moest toen nog komen. De persconferentie waarin Wiebe Wieling de ‘onheilstijding’ zou brengen. Prompt sloeg de stemming om van vrolijke verwachting naar rancuneuze grimmigheid. Weg het gevoel dat op het ijs de tijd stil staat en iedereen gelijk is. Ineens kreeg die heldere, kordate Wieling – een goedgunstig ogende econoom die in het Torentje niet zou misstaan – het zwaar.

De pers pikte het niet. Men ging mokken, zuigen, jengelen, nieuwe beloftes afdwingen. Want het is 2012. Alles moet op afroep maakbaar zijn en als het tegendeel blijkt, wordt eerst een schuldige gezocht voordat het slachtofferschap welig mag tieren. Ónze Elfstedentocht laten we niet zomaar afpakken door een realistische, betrouwbare Fries die zich laat leiden door feiten, kennis van zaken en verantwoordelijkheidsgevoel.

Het dieptepunt kwam van een vlerk die Wieling toewierp dat hij ‘Nederland valse hoop heeft opgedrongen’. Het weer als valsheid met voorbedachten rade. De welwillende informatieservice van Wieling als aanslag op het nationale gemoed. Dat werkwoord ‘opdringen’ alleen al – alsof een tiran te werk is gegaan.”

Hans Beerkamp in NRC van 9 februari 2012 over Wiebe Wieling:

“Het heeft te maken met een helder beleid en ongevoeligheid voor hypes en hysterie. Als weer zo’n Hollander vraagt of je wel weet wat je het land aandoet, dan doe je gewoon of je die vraag niet gehoord hebt en leg je weer geduldig uit dat het ijs lang niet overal 15 centimeter dik was of nog kon worden…

…Doe een beroep op het gezonde verstand van de manische vragenstellers. Dus als een Jakhals je vóór de persconferentie probeert een uitspraak te ontlokken, dan stel je voor om iedereen tegelijk te informeren. Ook zeg je, als alles voorbij is, tegen Mart Smeets in Nieuwsuur (NOS/NTR) dat het je zelf verbaast om het NOS Journaal te zien openen met de ijsdikte in Balk in plaats van de burgeroorlog in Syrië.”

Sterre Lindhout in de Volkskrant van 10 februari: “…Maar in het vervolg van het denkproces ging het mis. Sinds maandag presenteert de EO namelijk Het IJsjournaal, een zodanig oubollig en inhoudloos programma dat je haast zou denken dat het camp was. Als een andere omroep het had gemaakt, tenminste. Maar de EO bedoelt alles serieus.
En dus zaten Thijs van der Brink en Jeroen Snel serieus in Martsmeetsiaanse breisels in het clubhuis van de Ankeveense IJsclub samen met de vrouwelijke winnaar van de tocht van 1985. Er werd een extra microfoontje onder haar neus geschoven omdat de schaarse zinnen die ze sprak, onverstaanbaar waren.

Gelukkig heeft zelfs deze afgang iets opgeleverd: parodieën van Lucky TV, waarin Snel en Van den Brink zoemen als Boeddhistische monniken:

  • Reacties

  • Jack | 10/02/12 om 12:07

    Wiebe Wieling is top.
    Alle rayonhoofden zijn dat ook.
    Staaltje van goed Hollands verstand.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen