Wie checkt de leugen tijdens een debat? 

Jort Kelder

Boude bewering over belastingdruk hoogste inkomens is ver bezijden de waarheid.

Gelezen: nrc.next

“De 5 procent hoogste inkomens in Nederland betaalt tweederde van alle belastinginkomsten. Einde discussie”, beweerde Jort Kelder op 18 januari 2012 in De Wereld Draait Door in een debat met voormalig SP-leider Jan Marijnissen over verhoging van het belastingtarief voor topinkomens.

De krant ging het na met de rubriek ‘Next checkt’ en concludeert dat de stelling van Jort Kelder onwaar is. De feiten zijn te controleren bij de Belastingdienst en het CBS ofschoon die de 10 procent hoogste inkomens als groep hanteren. Mar zelfs dan is onwaar

Voor louter inkomstenbelasting bedoelde: 10 procent huishoudens met de hoogste inkomens betaalt 52 procent van de totale inkomstenbelasting. “Aparte cijfers voor de 5 procent hoogste inkomens zijn er niet, maar die bijdrage ligt vanzelfsprekend lager dan 52 procent. Als je naar personen kijkt, blijkt dat de 10 procent met de hoogste inkomens 70 procent van de inkomstenbelasting betaalt. Ook dan zou de 5 procent nooit tweederde bijdragen.”

Als Kelder alle belastinginkomsten bedoelde, is zijn bewering niet te staven maar volgens nrc.next toch onjuist. Immers vennootschapsbelasting, btw en accijnzen is voor iedereen gelijk. Nu betalen hoogste inkomsten waarschijnlijk veruit de meeste vennootschapsbelasting, mar dat doen ze via BV’s en niet zelf. Ze kunnen ook veel meer consumeren en betalen dan meer BTW.

De krant grijpt ook terug op een onderzoek van Flip de Kam en het CBS over verdeling van collectieve lasten. De uitkomst: de 10 procent huishoudens met de hoogste inkomens betaalde in 2009 22.5 miljard aan inkomstenbelasting plus 6.6 miljard aan indirecte belastingen, op een totaal van 85 miljard euro aan belastingen. Dat is ruim 34 procent.

Zou je de hoogste 5 procent nemen dan komt het percentage nog eens tuk lager uit, op zo’n 20 procent. Dat is ver beneden de 66 procent van Kelder. Hij loog.

 • Reacties

 • Jack | 09/02/12 om 13:58

  10% van de Nederlandse bevolking betaalde dus totaal 29,1 miljard aan belastingen; ofwel per elke 1 procent 2,91 miljard Euro.
  90% van de Nederlandse bevolking betaalde 54,1 miljard aan belastingen; ofwel per elke 1 procent 0,6 miljard Euro.
  Hoewel de bewering van Jort Kelder niet helemaal juist is; zie ik toch dat de 10% rijksten van Nederland allemaal een allemachtig bedrag aan belastingen voor de overheid binnenbrengen. Als Rutte en zijn ploeg zo stom zouden zijn om het die 10% rijksten nog vervelender te maken op belastinggebied, trekken ze allemaal Nederland uit.
  De 90% minder rijke Nederlanders hebben de mogelijkheid vaak niet om Nederland te verlaten. hoe graag zij dat met het slechte beleid van Rutte en zijn satanische Europagekte wel niet zouden willen.
  Rutte dient dus op te passen voor die 90%, want die kunnen wel eens de revolutie gaan maken als satanische Rutte dankzij zijn zucht naar een Europese hogere functie Nederland in de uitverkoop gooit en alle door zeker die 90% Nederlanders hard verworven zekerheden zoals pensioen, huis, gezondheidszorg enzovoort gaat wegbezuinigen.

 • Karel | 09/02/12 om 16:50

  Rare gedachten dat bij hogere belastingen alle rijken het land uit gaan. Ooit gehoord van een in Nederland wonend rijk persoon: “Sommige rijken zijn zo arm dat ze in Belgie moeten gaan wonen”.

 • Jack | 09/02/12 om 20:28

  Ik kan de landen waar het op dit moment beter en veel beter is dan Nederland oeverloos opnoemen. Maar je hoeft niet eens zo ver te gaan Belgie en Duitsland zijn heel dichtbij. Overal betaalt men minder belasting, overal is de medische zorg veel beter geregeld, overal wordt naar de kiezer geluisterd. In Nederland doet zoiets als Rutte en zijn ploeg alsof de Nederlanders een stel wegkapen zijn waar je toch geen rekening mee hoeft te houden. Wat ze dan ook niet doen. In Nederland hebben we een gekozen 2de Kamer die vol is gelopen met ongeïnspireerde jaknikkers richting Rutte, zijn hele ploeg met Beatrix en haar rariteitenkabinet erbij.
  Je hoeft niet arm van rijkheid te zijn om te kiezen voor Nederlands buurland; alleen maar verstandig en dan kun je van buiten Neerlands grenzen wachten totdat de Neserlanders op de baroks en gaan omdat zo’n satanist als Rutte met zijn ploeg de Nederlander te zwaar mishandeld.

 • Erik | 12/02/12 om 12:13

  @Jack,
  Kolder! De lastendruk (inkomstenbelasting+volksverzekeringen) voor de mensen met zeg anderhalf keer modaal is zowel in Duitsland als in België hoger dan bij ons.

 • pvanderheijden | 20/02/12 om 01:44

  zucht…..
  en wie controleert of NRC-Next de enige, echte, juiste feiten publiceert?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen