'Vuile oorlog in Den Haag' 

Rita Verdonk en de BVD

Niet gestaafde beschuldigingen geschrapt uit manuscript boek, maar gepubliceerd op Wikipedia.

Zoals met veel boeken gaat is er bijna opopgemerkt ‘Vuile oorlog in Den Haag’ verschenen. Met als ondertitel ‘Bestrijding van het communistische verzet tijdens de Duitse bezetting’. De schrijver is Rudi Harthoorn die er jaren en jaren onderzoek op heeft zitten voordat hij zijn ‘magnum opus’ voltooide.

Hij is de zoon van een Haagse communistische verzetsstrijder die het slachtoffer werd van de enthousiaste inspanningen van de met de Nazi’s collaborerende gemeentepolitie der hofstad.

Nu is Leugens.nl geen geschiedeniswebsite. Maar er stond een fragment in het boek dat noopte tot nader onderzoek:

“Van een insider bij de BVD heb ik vernomen dat M. Verdonk, toen directrice Staatsveiligheid van de BVD, eerder BVD-infiltrant in de PSP en later minister, omstreeks 1997 opdracht had gegeven om documenten uit de oorlog geheim te houden om ‘de vuile was niet uit te hangen’. Omdat die documenten nog zouden moeten bestaan, klinkt de bewering plausibel.

Maar het is onmogelijk deze te controleren, omdat ik geen toegang tot staatsgeheimen heb. Als het waar is, heeft Verdonk daarmee vermoedelijk toen nog levende Jodenjagers, oorlogsmisdadigers en landverraders in bescherming genomen door bewijsmateriaal achter te houden.”

Of beter gezegd, het bovenstaande fragment staat in het manuscript voordat dit geredigeerd werd. Dat Rita Verdonk als studente (foto) infiltrant voor de BVD in de PSP was geweest was slecht onderbouwd. Auteur Rudi Harthoorn is het er niet mee eens dat naast andere teksten ook die verwijzing er uit is gehaald.

We vroegen Rudi Harthoorn naar de onderbouwing van zijn bewering dat Rita Verdonk in haar Nijmeegse sociologische studentenjaren een infiltrant van de BVD was geweest en documenten achterhield gedurende haar BVD-tijd later. Over de eerste aantijging: “Een ex-lid van de PSP kan nooit werknemer van de BVD worden. Je komt zelfs het gebouw niet binnen behalve onder permanente begeleiding naar een bezoekerskamertje.” En over de tweede bewering: “Van de zoon van een BVD’er heb ik vernomen dat Verdonk zich tegen openbaarmaking verzette met de opmerking over ‘de vuile was’.”

Rita Verdonk ontkende vandaag tegenover ons dat zij infiltrant was geweest voor de BVD tijdens haar lidmaatschap van de PSP. Ze voegde er echter aan toe: “Trouwens een BVD’er zou nooit uit de school klappen over zoiets.”

En over het eventuele tegenhouden van openbaarmaking van geheime documenten uit de oorlog toen ze directeur Staatsveiligheid van de BVD was: “Kom zeg! Dat zou ik nooit doen.”

Harthoorn en medestanders hebben hun toevlucht genomen tot het Wikipedia-lemma over de AIVD om hun niet gestaafde beschuldigingen wereldkundig te maken onder het kopje ‘Verheimelijking Gestapo-achtergrond’. Het wachten is op een AIVD’er die deze belastende informatie gaat bewerken of laat weghalen.

Rita Verdonk was eerder kort van geheugen dat ze haar PSP-lidmaatschap vergat.

 • Reacties

 • Michael | 06/02/12 om 16:17

  Kan wel zijn dat Rita Verdonk een wat vreemde zetten heeft gedaan in haar studententijd. Is ook vreemd om plotaeling niet meer te weten ooit lid te zijn geweest van de PSP.
  Maar de wijze waarop Mark Rutte, met zijn Baphonet in zijn huidige werkkamer, met behulp van allerlei vreemd gemotiveerde top VVDers Rita Verdonk toen uit de VVD kinkelde, geeft zeker te denken.
  Zeker nu bekend is dat Mark Rutte een Satanist in hart en nieren is.
  Dan heb ik nog liever Rita Verdonk met licht geheugenverlies.

 • kniertje | 06/02/12 om 17:44

  Hoe dan ook,er is bij de overheid niet veel animo om de smerige “Velzer affaire eens goed uit te zoeken, waarschijnlijk om de zoveelste misdaad van ons aller Bernillo en het koningshuis weer eens te verdoezelen.

 • Anargram | 06/04/12 om 16:39

  Het lijkt me duidelijk dat Verdonk, dochter van een KNIL-militair, geen lid van de PSP en actief in de Bond van Wetsovertreders en de radicale Nijmeegse kraakwereld was vanuit haar linkse opvattingen. Haar verdere carriere (Ministerie van Justitie, Gevangenisdirecteur ) wijst ook in een andere richting, evenals haar connecties met de BVD-gerelateerde ouders van Theo van Gogh.

 • Constant | 03/03/19 om 19:19

  Helaas teveel focus op bekende personen zoals Verdonk en Bernard. De vuile was is interessanter.

  Tegen het einde van de oorlog (vanaf medio 1944) nemen georganiseerde criminelen het verzet langzaam over in meerdere grote steden zoals Rotterdam (Zaak Henssen), Den Haag(Zwolsman, Visser en mogelijk ook Henssen) en Amsterdam-Haarlem (Menten en de Velser Affaire). En de politie is na de crisisjaren 30 en de bezetting intens corrupt en crimineel geworden in een aantal grote steden. In Rotterdam is in 1944-45 een groot deel van de zwarthandel in handen van een criminele driehoek van politie-agenten, SD-ers en “wilde” verzetsgroepen.

  In deze criminele driehoek wordt menig bonafide verzetsstrijder verraden. In Velsen valt vooral het verraad op van de communistische verzetsstrijders, maar in Rotterdam zijn (bij gebrek aan communisten) in 1944-45 vooral de niet-linkse verzetsstrijders de klos. In Den Haag neemt de criminele bende van Zwolsman-Haakman-Visser het verzet over.

  Het verhaal over Prins Bernard en de verraadde communisten is in werkelijkheid een dwaalspoor geweest van Pieter Menten toen hij in 1950 werd verhoord. En door dit dwaalspoor zullen we nooit weten wat Menten heeft uitgevreten in zijn Nederlandse periode, toen hij wekelijks bij SD-er Schöngard zat te overleggen.

  In Den Haag en Rotterdam (en waarschijnlijk ook in Amsterdam) worden in 1945 afspraken gemaakt tussen de criminele verzetsstrijders, de SD en de politie om verklaringen over elkaar te verzachten en/of te verhullen.

  Een Rotterdams voorbeeld, Peter Louis Henssen is een zwarthandelaar en SD-informant, die verzetsstrijders en onderduikers heeft verraden in ruil voor zwarthandelsprivileges. In 1945 was hij ineens verzetsstrijder. En zo kan ik er nog een tiental oorlogsmisdadigers noemen die na Dolle Dinsdag ineens aan de goede kant stonden, waarover in de archieven genoeg te vinden is als je weet wie en waar je moet zoeken.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen