Fraaie alliteratie 

Wetenschapsfraude Wageningen

Het beste paard van stal vergeten in het fraudeoverzicht van universiteiten, maar alsnog goedgemaakt.

Gelezen: NRC 28 januari 2012

Wageningen Universiteit is alsnog opgenomen in het overzicht naar onderzoeken naar eventuele frauduleuze praktijken en de resultaten ervan. De uitkomst:
Tien onderzoeken, zeven betreffende twijfel aan auteurschap (plagiaat) en drie naar vals gebruik van data. Hoeveel waren er gegrond? Dat wordt niet bekend. Zeker drie gevallen wel, want in drie gevallen werd een sanctie opgelegd.

Qua aantal onderzoeken komt Wageningen daarmee in de NRC-ranglijst op de vierde plaats na Utrecht, de VU en het AMC. Dit is geen schande, integendeel. Hoe meer onderzoeken naar mogelijke fraude, des te beter een instelling kennelijk wil nagaan of het goed zit met de wetenschap.

Universiteitsblad Resource berichtte in november 2011 over een buitenlandse promovenda die knoeide met biochemische onderzoeksdata, voor een publicatie van maart 2009. Het artikel werd teruggetrokken.

“Navraag bij slechts enkele hoogleraren brengt een vergelijkbaar fraudegeval, dat ontbreekt in de gegevens die de universiteit aanleverde. Een bezoekende post-doc bleek in 2011 te hebben geknoeid met de data voor genetisch onderzoek naar grote zoogdieren.”

Daar het om een post-doc ging, nog in opleiding, is dit niet gemeld. Wageningen heeft overigens de Nederlandse gedragscode wetenschapsbeoefening nog niet vervat in een reglement voor het handhaven van de code. Een protocol wordt nu ontwikkeld.
De code is ook pas zeven jaar geleden opgesteld. Waarom zou je haast maken?

 • Reacties

 • jaap | 31/01/12 om 15:15

  Journalisten hoeven niet van de lucht te leven. Boernalisten en hun lezertjes zijn van mening dat ze met de waarheid kunnen wedijveren, doorgaans noemt men dit in de volksmond “Lariekoek”. Accepteren van die mening valt ook onder “vrijemeningsuiting” , op tilt slaan is voor dictaturen.

 • Tom Couzy | 31/01/12 om 18:51

  Het is niet alleen Wageningen waar het een en ander fout zit, maar we herinneren ons ook nog huisarts Hans van der Linde die aangeklaagd is door het RIVM i.o.v. de verongelijkte Roel Coutinho en zijn “gang”van het Erasmus medisch centrum. (Waar is overigens het in opdracht van CIA gemaakte levensgevaarlijke serum)
  Daarnaast zou eens goed onderzoek gedaan moeten worden naar de leveranties van het fc Donders instituut te Nijmegen. met name een zekere H. omdat Maarten van Traa heeft dat ondervonden,wat de werking is.

 • Marjo | 01/02/12 om 19:02

  Over welke grote zoogdieren gaat dit ?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen