13 procent Britse wetenschap heeft er weet van 

Fraude in onderzoek grootschalig verzwegen

Wetenschappers vervalsen data om hun studies gepubliceerd te kunnen en klokkenluiders moeten verzwijgen.

Gelezen:
Dailymail

The British Medical Journal (BMJ) hield een peiling onder bijna 2.800 artsen en wetenschappers. Van hen zei 13 procent op de hoogte zijn en/of getuige geweest te zijn van vervalste testresultaten met het doel deze gepubliceerd te kunnen krijgen. Bijna de helft daarvan, 6 procent, constateerde de fraude zelfs bij het eigen instituut.

Deze uitslag werddeze week gepresenteerd op een congres van de BMJ en de Ethische Reclame Commissie (Cope). Dr Fiona Godlee, hoofdredacteur van BMJ : “Hoewel wij geen duidelijk zicht hebben op het juiste aantal misleidende wetenschappelijke artikelen in Engeland, blijkt hier toch uit dat het over een aanzienlijk aantal gaat en dat Engelse instituten duidelijk tekortschieten in een adequate aanpak hiervan.”

Erger nog is het snoeren van de mond van klokkenluiders, met name van jonge academici die onderzoek uitvoeren in opdracht van professoren. Zij vertelden BMJ dat zij werden geadviseerd om hun twijfels voor zich te houden om hun carrière niet in gevaar te brengen of om geen ontslag te riskeren.

Uiteindelijk komen dat misleidende onderzoeksresultaten in de pers die zelf niets kan checken en moet afgaan op deugdelijke wetenschappelijke procedures.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen