FDA zet betrouwbaarheid weer op de tocht 

Bayer en de keuring van de anticonceptiepillen

Goedkeuring van lucratieve medicijnen Yaz en Yasmin door betaalde adviseurs.

Gelezen: Washington Monthly, British Medical Journal,

Onderzoek van David Kessler toont aan dat op zijn minst vier adviseurs van de Amerikaanse Food & Drug Administration, die medicijnen moet goedkeuren voor de handel, werden betaald door farmaceutische bedrijven.

Gerechtelijke documenten beoordeeld door de BMJ en Washington Monthly tonen aan dat ten minste vier adviseurs betaald onderzoek deden in opdracht van Bayer AG of van andere fabrikanten of licentiehouders van drospirenon, de synthetische progestageen die in verschillende orale anticonceptiepillen Yaz en Yasmin een hoofdbestanddeel is. Ze worden ook in Nederland verkocht.

Zo’n vier miljoen vrouwen wereldwijd gebruiken de medicijnen. Er komen steeds meer klachten dat de medicijnen mede trombose kunnen veroorzaken. Ook de pillen Beyaz and Safyral bevatten de stof, die eveneens wordt gebruikt door Teva, Watson en Sandoz.

Ze zijn destijds door de FDA goedgekeurd met 15 tegen 11 stemmen, precies de vier stemmen verschil. Hadden maar twee van hen anders gestemd, dan was de goedkeuring niet doorgegaan.

Het kwartet was:
* Julia Johnson van de Massachusetts Medical School, voorzitter van het betreffende adviescomité van de FDA
* Paula Hillard van de Stanford School of Medicine
* Elizabeth Raymond van Gynuity Health Projects
* Anne Burke van de John Hopkins University

De adviseurs dienden als betaalde opinieleiders, onderzoekers, adviseurs en/of spreekbuizen van Bayer en andere fabrikanten van drospirenon.

Elk van de adviseurs beweerden dat hun banden bekendgemaakt hebben aan de FDA, die dan op zijn beurt de banden verzwegen zou hebben. De FDA zegt dat het om vertrouwelijke informatie gaat.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen