‘Nieuwjaarsreceptie is Haags familiefeest’

Burgemeester spendeert 125.000 euro met liefde, ‘voor al die vrijwilligers’.

Gezien/Gelezen: Eenvandaag, Column Bas Heijne

Een respectabel burgemeester toch, Jozias van Aartsen. Gaf met 125.000 euro de duurste nieuwjaarsreceptie van alle Nederlandse gemeenten. Groningen volgde met 100.000 euro, nog net met droge voeten, daarop Arnhem met 46.000 euro.

Van Aartsen tegen Eenvandaag: “Dit is een familiefeestje van de stad waar we wat terugdoen voor de inzet van al die vrijwilligers.”

Bas Heijne: “Nogal komisch is de manier waarop de bestuurlijke elite denkt de tijdgeest te slim af te zijn: als de elite onder vuur ligt, maken we gewoon voor een paar uur iedereen elitair. Kom er maar bij! Verder blijft alles intact, hapje, drankje, champagne – alleen bij het netwerken moet je een beetje handig langs volkse rolstoelers en aangeschoten bejaarden manoeuvreren. Voor een man als Van Aartsen is een volkfeest gewoon een uitgebreide receptie.

Mij lijkt dat veelzeggend. Het is crisis, er bestaat een groot wantrouwen tegen de politiek, in een stad als Den Haag is steeds minder sociale cohesie – in dat licht maakt dat peperdure „volksfeest” een even naïeve als zelfgenoegzame indruk. Sociale cohesie versterk je niet door het volk zich een paar uur lang gratis vol te laten gieten in het stadhuis.”

  • Reacties

  • henk | 09/01/12 om 21:03

    Treffend voorbeeld van hoe ver de politiek inmiddels verwijderd is geraakt van de realiteit van zijn kiezers. Fortuyn, Verdonk, Wilders en Roemers, sponnen en spinnen er garen bij. En de politici denken dat dat allemaal “wel weer over waait”. Integendeel, dit soort voorbeelden wakkert politiek extremisme aan. Het systeem kraakt. Nog wat euroscepsis en een ‘echte’ economische crisis erbij en het lijntje breekt. Het is tijd voor verstand en werkelijk leiderschap. Maar van wie?

  • ldbroersma | 11/01/12 om 10:56

    Nou ja, dat feestje kan ook wel uit met de voorgenomen verhoging van gemeentelijke belastingen en het promoten van mantelzorg, spaart immers heel veel zorgkosten uit. Beschouw zo’n receptie maar als een beetje troost in bange tijden. Je moet er toch de moed in houden en de burgervader is het rolmodel voor de stad en schept op zijn manier vreugde in het leven. :-)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen