Correspondenten NRC en Volkskrant zijn erbij, hoor. 

‘Kwaliteitskranten’ en Joran

Bert Wagendorp rekent messcherp af met kulargumenten om proces te volgen.

Gelezen: column Bert Wagendorp, Volkskrant 07-01-2012, pagina 2

De jacht op Joran van der Sloot passeeerde uiteraard in verschillende toonaarden op Leugens.nl. Nu wordt hij berecht in Peru. Moeten er grote verhalen over komen in kwaliteitskranten als NRC en Volkskrant terwijl er jaarlijks tientallen Nederlanders in het buitenland worden berecht zonder enige aandacht?

Columnist Bert Wagendorp legt in de Volkskrant uit waarom niet:
“Van der Sloot is het voorbeeld van de perpetuum mobile van de roem: omdat hij beroemd is, is elke ontwikkeling in zijn verhaal nieuws en wordt hij nog beroemder. Zelfs in Peru nadert zijn naamsbekendheid de honderd procent en schijnen ze zijn naam accentloos uit te spreken.

Waar de roem vandaan komt, vragen we ons allang niet meer af. Jorans roem is een op zichzelf staand gegeven geworden…Veel nieuws wordt nieuws bij gebrek aan nieuws. En nieuws kan zijn intrinsieke nieuwswaarde ver overstijgen als het de vorm aanneemt van een goed verhaal, met cliffhangers, goede en slechte karakters en nieuwe plots en verhaallijnen. Uiteindelijk zijn wij nog steeds jagers die elkaar rond het kampvuur verhalen vertellen: liefdesverhalen, heldenverhalen en verhalen over de intense slechtheid van de mens…

De nieuwswaarde van de zaak-Van der Sloot is nul. De realiteit is er entertainment geworden dat wordt verkocht als nieuws. En daar zijn we kennelijk gek op.”

  • Reacties

  • Edwin | 08/01/12 om 13:07

    En mede daarom gaan die oplages van die kranten ook zo lekker. Als ik die pulp zou willen lezen kijk ik wel ff op internet.

  • pieter | 09/01/12 om 10:36

    Hij is natuurlijk niet “beroemd”, maar “berucht””. Hoe vaak je naam voorkomt zegt niets over “roem”. Het gaat om je daden en of je daar “lof” en “eer” uit haalt. Is dat het geval dan ben je “beroemd”.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen