Geweten knaagde nog na dodelijk auto-ongeluk 

Excuses van Pieter van Vollenhoven

Waarom zwegen de media hier altijd over?

Pieter van Vollenhoven poogde zijn geweten te schonen met excuses voor een dodelijk auto-ongeluk te Oostenrijk, 28 jaar na dato. Arnold Karskens in De Pers:

“Op 30 december 1983, vandaag 28 jaar geleden, verongelukte in het Oostenrijkse skioord Maria Alm de 20-jarige student Jürgen Bienerth toen hij met zijn Renault in botsing kwam met een Mercedes bestuurd door mr. Pieter van Vollenhoven. Hij, zijn vrouw prinses Margriet en twee rechercheurs die als bewaking volgden, verklaarden dat zij met een slakkengangetje van 30 km/u reden terwijl Jürgen 60 km/u reed en op de verkeerde weghelft terechtkwam.

Handbalvrienden van de getalenteerde Jürgen suggereerden dat Van Vollenhoven misschien zelf te hard gereden. De volgauto met rechercheurs knalde van achteren tegen de prinselijke mobiel aan. Vreemd als je zo langzaam reed. De weg was nat maar zeker niet glad. Van Vollenhoven, die als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid voor talloze diepgaande navorsingen pleitte, deed er behoudens een interview met weekblad Privé het zwijgen toe.

Vreemde bijkomstigheid was dat Van Vollenhoven, sinds 1977 voorzitter van de Raad voor de Verkeersveiligheid en sinds 1989 ook voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, – organisaties die zich inzetten voor gedupeerden in het verkeer- alleen een bos bloemen bij de begrafenis liet bezorgen. De moeder van Jürgen, Hannelore, woonachtig in het Beierse dorp Burgkirchen: ‘Ik heb nooit iets van ze vernomen.'”

Advocaat Robert van Marle (eerder genoemd op deze site, in een ingezonden brief in NRC:

De media negeerden ongeluk Van Vollenhoven

Geregeld heb ik mij verbaasd over de berichtgeving inzake Pieter van Vollenhoven. Als voorzitter van (veiligheids)organisaties, uitmondend in het voorzitterschap van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en een professoraat, was Van Vollenhoven bij rampen niet uit het nieuws weg te slaan. Hij vervulde de rol van ’Prins Veilig Verkeer’ met verve.

Zijn verdiensten zijn breed uitgemeten, maar in alle publicaties bleef één aspect altijd onbesproken – het ongeluk. Destijds was het één dag voorpaginanieuws. Van Vollenhoven trof geen blaam. De pers ging over tot de orde van de dag. De prins vervolgde zijn glansrijke carrière. Het ongeluk verdween nagenoeg uit het collectieve en – opmerkelijk – uit het virtuele geheugen. Googelen resulteerde in een indrukwekkende lijst verkeersongelukken waarbij de Oranjes de afgelopen tachtig jaar betrokken zijn geweest. De enige publicatie die ik over het ongeluk kon vinden, betrof een voetnoot(je).

Het is merkwaardig dat de media dit zo hebben laten liggen, althans tot 30 december 2011. Is dit (zelf)censuur of laksheid? Ik vrees een combinatie. Journalistiek is het evenwel weinig verheffend. Een applaus voor het pr-apparaat van de professor lijkt mij op zijn plaats.”

 • Reacties

 • Jack | 08/01/12 om 12:52

  Het is hoog tijd dat over Beatrix en haar aanhang eens duidelojk geschreven wordt. Einde aan het afgedwongen censuur vanaf Huis Ten Bosch.
  Dat Pieter na 28 jaar met excuses komt is een afleidingszet.
  Pieter meent na 28 jaar geen donder daarvan.
  En Pieter heeft bij het veroorzaken van dat dodelijk ongeluk ook geen moment meer daaraan gedacht en is meteen verder gegaan met vrolijk vakantie vieren. Beatrix zal wel met de geldbuidel gezwaaid hebben naar de zwaar gewonde vriendin van de dode, want merkwaardig genoeg wilde die arme vriendin na het ongeluk nooit meer iets daarover zeggen. En dat is toch merkwaardig als je vriend het keven gelaten heeft.
  Pieter excuses kwamen door het bekend worden van de naam Guus Pareau Dumont de vaste psychiater van Johan Friso en waarschijnlijk alle jaren ook de vaste psychiater van Beatrix, Irene, margriet en Christina gezien hun normafwijkende seksuele gewoonten.

 • Wim Dankbaar | 08/01/12 om 17:11

  Peter, m.b.t tot het Koningshuis, kun je ook genoeg boven water halen over de verstoten incest dochter van Juliana en vader Hendrik, Marie Claire Roovers.

  Of de scharrel van Prinz Berhhard waaruit Alicia voortkwam:

  http://jfkmurdersolved.com/alicia.htm

 • Wim Dankbaar | 08/01/12 om 17:45

  Ook aardig:

  http://members.chello.nl/m.elfers/oran002.htm

 • lobotomy | 09/01/12 om 17:47

  zondagochtend op het schavot, kop eraf
  na afloop harmonie speelt en gratis bier

  Als wat nu eens deden met alle leugenaars en graaiers dan zou het snel beter gaan in ONZE wereld

 • Jack | 04/08/15 om 13:33

  Het moet toch in de hedendaagse tijd niet zo moeilijk zijn om de Oranje’s te ontmaskeren??DNA profiel Matchen of zoiets ???
  De Hollandse zeelieden die in de oorlog in Engeland zaten noemden Prins Bernhard Altijd Prins PIK VOORUIT vanwege de vele sexvriendinnetjes die hij altijd had.Dus ik denk dat onze huidige koning wel een hele grote ooms en tante’s groep bezit
  waar hij niets van af weet (of wil weten)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen