PR-man gaat ver voor betrokken cliënt 

Paul Vermeij en het kindermisbruik in Amsterdam

Spindokter gaat er professioneel mee om en brengt het ‘messcherp de wereld in’.

Gelezen: Volkskrant 12 december 2011, pagina 5

Jaap Stam probeert voor de krant prudent het kindermisbruik bij ’t Hofnarretje door Robert M. te verslaan. Er zijn ook mensen die het als een spel zien om de waarheid te ontwijken.

Stam schreef deze week over Paul Vermeij. Hij heeft een communicatieadviesbureau dat zich toelegt op ‘Reputatiemanagement, Crisismanagement en crisiscommunicatie, Training en coaching, Woordvoering en mediastrategie’. Hij staat eigenaar Albert Drent, directeur van ’t Hofnarretje, bij in de contacten met de pers.

Paul is ook docent aan de SRM, een opleidingsinstituut voor marketing en communicatie. Op Facebook hield hij zijn werkzaamheden bij voor zijn studenten. Daar vertelde hij over de poging om het voorbarige nieuws te lekken dat Edwin R. geen ontucht pleegde op het Amsterdamse kinderdagverblijf. Het onderzoek was toen nog gaande en het was niet waar. Pas eind februari kwam hij vrij uit voorlopige hechtenis, maar blijft zedenverdachte.

R. werkte onder Drent en regelde bij Drent thuis de ‘slaapfeestjes’ en nam daar foto’s en filmde. Vermeij had er kennelijk baat bij om Drent te helpen schoonwassen.

“Op 13 januari schreef hij:
‘Expected breaking news: nog officieus: verdachte Edwin pleegde volgens diens advocaat geen ontucht met kinderen van 0 – 4 jaar, de doelgroep van het kdv. DUS geen ontucht op het kdv. Vanmiddag tip selectief gelekt (met name om zo vroeg mogelijk de DUS-conclusie messcherp de wereld in te krijgen).’ (Kdv staat voor kinderdagverblijf ’t Hofnarretje.”

De Volkskrant citeert ook uit het dagboek van Vermeij net na de bekendmaking in december 2010:

“14 december. ‘Twee dagen roller-coaster behoedzaam tot stilstand gebracht.’

18 december. ‘Ik doe het allerlastigste wat ik ooit heb gedaan, te midden van koele advocaten, een berekenende burgemeester, bange ouders en een hongerige, agressieve pers. Het staartje van 2010 wordt een ongekende krachtmeting. Vertrouwen is het woord, en alles staat in het rood.’ …

21 december. ‘Morgen zaaien we (Vermeij doelt op interviews van Drent met EénVandaag en de Volkskrant). Morgenavond en donderdag gaan we hopelijk punten oogsten. Ingewikkelde strategie met veel veiligheidskleppen neergezet, hopelijk rust brengend met kerstweekend.’

29 december. ‘Alle aantijgingen lijken weggeëbd.’

5 januari: ‘Vandaag met Brandpunt gesproken. Onderdeel rehabilitatiestrategie. We zoeken de grens op.’ (Op 23 januari zei Drent in Brandpunt zich gebrandmerkt te voelen door de media.)”

In wederhoor voor de Volkskrant zegt Vermeij dat hij met het nieuws over Erwin R. de bedoeling had om ouders en het personeel gerust te stellen.

En de term ‘berekenende burgemeester’ had volgens hem ‘schakende burgemeester’ moeten zijn, zei hij in wederhoor tegen de Volkskrant. We hebben Paul donderdagavond benaderd voor wederhoor. Hij liet weten vrijdag te reageren. Vervolgens stuurde hij een sms dat hij geen tijd had voor een gesprek en per e-mail zou reageren op het concept. Geen reactie. Nog eens gebeld, voice mail. Nu nog geen reactie.

Vermaarde spindokter

Paul Vermeij (Facebookpagina van Paul) is een ervaren p.r.-man. In deze deze recente Britse docu voert Paul het woord namens de familie van Vincent Tabak, verdachte van de moord op de vermoorde Jo Yeates.

Vermeij verklaarde namens de familie Tabak dat Vincent een goed en normaal mens was en zei volgens Telegraph: “They are convinced he is innocent and have offered their support to the family.”

Tabak werd veroordeeld voor moord, ernstiger dan de doodslag die hij bekende. Volgens de jury beraamde hij zijn daad. Hij zit nu levenslang, met een minimum van 20 jaar.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen