Joris Demmink, roddel en pedofilie - deel 6 

Onderzoek rijksrecherche en herbenoeming

Velen gehoord in ‘oriënterend onderzoek’. Officieel bericht herbenoeming laat op zich wachten.

In vervolg op Deel 5

De woordvoerder van Justitie zei eerder dat het bericht over de herbenoeming van Joris Demmink om nog twee jaar de positie van secretaris-generaaal van Justitie te vervullen ‘gewoon’ openbaar is op Rijksoverheid.nl. We konden het daar niet vinden.

Dus belden we het ministerie van Veiligheid en Justitie. De voorlichter zou het bericht sturen. Dat zou ook onze vragen beantwoorden. Zo zit Demmink nu negen jaar op de toppositie en zeven jaar is het maximum. Daar komt nog twee jaar bij, terwijl hij met pensioen zou gaan in 2012.

Ook verkreeg Leugens.nl belangrijke informatie over het onderzoek van de Rijksrecherche (*) naar de verdenkingen aan het adres van de heer Demmink. Dat moeten we niet onderschatten. Rechercheurs doen hun werk graag goed.

Probleem is wel om de getuigenissen op waarde te schatten. De Rijksrecherche stelt kritische vragen, net als Leugens.nl deed. We beledigen daarmee niet de Turkse jongens, maar doen niet anders als wat je moet doen in zulke gevallen: heel kritisch kijken en luisteren naar de details.

Wel betreft het een ‘oriënterend onderzoek’ en dat heeft bij het Openbaar Ministerie een lage status. Helemaal ongebruikelijk is het niet, maar de opstap naar een strafrechtelijk onderzoek is niet eenvoudig.

Demmink heeft met dat OM geregeld overleg. Dat vindt ook plaats op het hoogste niveau, met het College van procureurs-generaal, gevormd door de belangrijkste aanklagers van Nederland.

Recent werd Herman Bolhaar voorzitter. Hij is de opvolger van Harm Brouwer en wil het beter gaan doen dan zijn voorganger. Dat is boeiend, ook in dit geval-Demmink. Zijn getuigenissen betrouwbaar genoeg? En als de uitkomst van de rijksrecherche aanleiding geeft om stappen te nemen, hoe onafhankelijk kan en wil Bolhaar zich opstellen?

Bolhaar kan niet uitgaan van complotten op internet, maar enkel van feiten. Hij beloofde gedegen waarheidsvinding door het OM. Geldt dat ook in deze zaak? En is het wellicht een idee om de bevindingen van de rijksrecherche in dit geval openbaar te maken?

*) Over de Rijksrecherche: “Rijksrecherche-onderzoeken richten zich primair op opsporingsonderzoeken tegen (semi-)overheidsfunctionarissen (ambtenaren) die verdacht worden van strafbare gedragingen (misdrijven), waarbij de integriteit van de rechtspleging en/of die van het openbaar bestuur (de overheid) in het geding is.

…De Rijksrecherche draagt daarmee bij aan de bewaking en behoud van een integere overheid. Onze rechtstaat, elke betrokkene, elke burger, maar ook de overheid zelf, heeft daar recht op en het grootste belang bij.”

 • Reacties

 • Jaap | 20/12/11 om 16:42

  @ldbroersma
  Beste
  Verengen ontken ik niet, maar als Jan Rap en zijn maat via google onderzoek gaat doen, naar delicate zaken als moord en doodslag, dan is m.i. het hek van de dam. Einde internet zou ik bijna zeggen. Het is geweldig als misstanden via het web worden opgelost, maar in en in triest als onschuldigen door een hel moeten veroorzaakt door bungholios.
  Enscenering van een telefoongesprek, om daarna stoicijns als zelfverklaarde justitiemedewerker inclusief jargon, te beweren dat het om een telefoontap gaat, vereng ik door te vragen : waar is die o.a. door een RC geaccodeerde telefoontap, inclusief bewijs? Dat eerste lijkt mij veel enger, in de letterlijke betekenis. Het zou je zelf maar eens overkomen. Dit staat ook nog eens los van de JDhetze.

  Het staat allemaal haaks op de wens van vrijheid en openheid.

 • ldbroersma | 20/12/11 om 18:32

  Jaap toch, moord en doodslag als delicate zaken. :-) je bent me de een.

 • Jaap | 20/12/11 om 19:17

  Hierboven mooi voorbeeld van de belevingswereld van een pedojager. En maar niet begrijpen waarom niemand ze serieus kan nemen. De bewijzen ontstaan en malen 24 uur per dag tussen de oren. Ik krijg steeds meer respect voor JD.

Helaas, het is niet (meer) mogelijk om te reageren.