Redactie krachtig selectiemechanisme 

‘De krant’ betrouwbaarder dan ‘het internet’

Gerrit Komrij kan het mooi verwoorden.


Gelezen: NRC Handelsblad

“Menigeen helt over naar de mening dat de gunst van de lezer uiteindelijk zal uitgaan naar internet en dat de papieren krant haar langste tijd heeft gehad.

Ik juich het kampioenschap van internet toe. Maar er zitten haken en ogen aan. De haak heet spindokteren, het oog heet hiërarchie.
Het publiek is wat dat betreft met de krant voorlopig nog het beste af. Zekere belangengroepen, amusementskoningen en politieke pr-bureaus misschien niet, maar wel wij, de lezers.

Wat is de waarheid? Op wie kan ik vertrouwen? Wie liegt me voor en wie niet? Aan welke feiten moet ik geloof hechten? Is meneer A. van gewicht of vindt meneer A. zichzelf alleen gewichtig? Welke persoonlijke belangen spelen in de voorlichting mee? Hoe staat het met interpretaties, achtergronden?

Daar heeft de krantenwereld in de loop der eeuwen een fijnmazig systeem voor ontwikkeld. En daar springt internet vooralsnog luchtigjes mee om…”

 • Reacties

 • Petervanderlichte | 18/12/11 om 17:47

  Het zijn net mensen en het zijn net bedrijven. Alles voor de kijkcijfers en abonnementen ( ik generaliseer). Een krant hoor je te lezen net zoals de berichten op internet. Wat je altijd moet blijven doen is, ZELF BLIJVEN NADENKEN. Iemand die een stelling inneemt heeft altijd een belang en onafhankelijkheid bestaat niet omdat je altijd vanuit je eigen perceptie spreekt of schrijft. Mijn gevoel is dat een krant meer gelezen wordt en dat het meer gaat om de achtergrond en internet luchtig en oppervlakkig en ja, voor de kijkcijfers.

 • Marieke | 19/12/11 om 00:43

  Op het internet is een beter beeld te verkrijgen van wat er echt speelt in de wereld, beter dan in de krant. Echter, voor het internet geldt nog meer dan voor de krant, dat je zelf moet blijven nadenken. Is dat niet je allersterkste punt, kies dan voor de krant, want die geven een redelijk goed beeld van een algemeen geaccepteerde visie, meestal best goed onderbouwd. Dat kan je niet zeggen van alles op internet. Dat is “sublieme insights” afgewisseld met reclame en veel trollen-gedoe. Ik zou bijna zeggen: het internet is zeer geschikt voor a) de hyperintelligenten onder ons die geen genoegen nemen met de krant; en b) voor de domsten onder ons, die de krant niet snappen of saai vinden.

  :)

 • johan bosman | 19/12/11 om 08:18

  Wie een normaal verstand heeft weet dat onafhankelijke journalistiek niet meer bestaat in Nederland en haalt zijn nieuws natuurlijk niet bij de gecorrumpeerde MSM maar van het internet.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen