Siddering door het dorp 

Telegraaf in Den Ilp

Hoe maakt je een gerucht tot hard nieuws? In de leer bij De Telegraaf.

Rechtboven aan de voorpagina van De Telegraaf gisteren:

Den Ilp bang voor komst Hells Angels

Het bestuur van Den Ilp vreest voor de komst van motorclub Hells Angels.

door John van den Heuvel

DEN ILP, dinsdag

In het pittoreske Den Ilp, net boven Amsterdam, is paniek uitgebroken vanwege een gerucht dat het nieuwe clubhuis van de Hells Angels midden in het dorp wordt gevestigd. De Hells Angels, die hun huidige honk in Amsterdam moeten verlaten, zouden hun oog hebben laten vallen op het pand van de Ilper Houthandel.

Wethouder Monteban bevestigde gisteren op de hoogte te zijn. „We gaan hier vandaag over spreken in het college van burgemeester en en wethouders”, aldus Monteban.” [met twee keer ‘en]

Hoe verliep dit? Inderdaad ging het gerucht in Den Ilp dat de Hells Angels daar een pand op het oog hebben. Journalist belt wethouder en vertelt hem het harde nieuws dat in de krant komt. Wethouder zegt uiteraard dat dit ‘besproken’ zal worden want op dinsdag vergaderen B&W en alles van belang passeert. Journalist schrijft dit op als bevestiging.

Zo ging het inderdaad volgens de woordvoerster van de gemeente Landsmeer waar Den Ilp toe behoort. Ze is plat gebeld na de publicatie. “Het gerucht was bekend, de vergadering vond plaats, maar er is nooit overleg geweest, nooit een vergunningaanvraag geweest en geen aankoop.”

Op de website van De Telegraaf stond het al in een zwakkere toon, met een kop tussen aanhalingstekens. De bron: ‘gaat het gerucht’:

‘Hells Angels zoeken honk in gehucht’

door John van den Heuvel

AMSTERDAM – De Hells Angels zouden hun oog hebben laten vallen op een pand in het plaatsje Den Ilp, net boven Amsterdam. In het Noord-Hollandse dorp, met nog geen 1.000 inwoners, gaat het gerucht dat de Angels hun plaats hebben uitgekozen voor het nieuwe clubhuis.

De Angels moeten hun huidige honk in Amsterdam noodgedwongen verlaten.
Wethouder Monteban bevestigde gisteren op de hoogte te zijn. „We gaan hier vandaag over spreken in het college van burgemeester en en wethouders”, aldus Monteban.” [Ook met twee keer ‘en’]

De houthandel wist van niets, noch was er enige paniek in het dorp volgens een DWDD-reportage waarin John van den Heuvel netjes antwoord geeft:

 • Reacties

 • Jack | 14/12/11 om 11:41

  De Amsterdamse Hells Angels hebben strakke contacten met Nederlands zware criminaliteit plus strakke (corrupte?) contacten binnen Amsterdams bestuur. Dus wedden dat zij weer een super de luxe plek voor hun nieuwe Angelshonk krijgen? Misschien zelfs wel binnen Amsterdamse grenzen. Dan hoeft Willem Holleeder, als hij in januari 2012 zou vrijkomen, niet om hoeven te rijden voor zijn wekelijks genoeglijke avonden bij de Hells Angels aan de bar. En kunnen de andere zware criminelen moeiteloos hun contacten met de Hells Angels onderhouden.

 • Fred | 14/12/11 om 14:10

  Die van der Heuvel zit gewoon een beetje interessant te doen. Het verhaal is uit zijn grote duim. Nominatie voor de Leugen van het jaar.

 • John | 14/12/11 om 17:43

  Sinds wanneer is het nieuws dat de verhalen van de Telegraaf in het algemeen en die van John vd Heuvel in het bijzonder maar zelden op feiten gebaseerd zijn?

 • Marieke | 14/12/11 om 19:51

  Tuurlijk zoeken de Angels iets nieuws.
  Het zou vreemd zijn als ze met de 400 deal niet gelijk ook een nieuwe locatie geregeld hebben. Geloof ik bijna niet.

 • Ge Email | 15/12/11 om 08:50

  Wie zegt dat ze een vergunning aanvragen? Wat nu als er 1 een stuk grond koopt met een al dan niet nog te bouwen gebouw er op en de rest komt vaak op visite?
  En 4 ton voor de huidige locatie, is dat niet HEEL ERG weinig!?
  Ik denk dat zElfs daar in 020 één m2 eerder richting de 2.000 is en dan hebben we het over ruwe grond zonder stroom water en andere kabeles en leidingen op minder bereikbare plaatsen…

 • stulpje naast John | 15/12/11 om 09:58

  Het gerucht gaat dat de Angels een stulpje hebben gekocht vlak naast John vd Heuvel.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen