De volgende in de serie frauduleuze wetenschappers 

Professor Don Poldermans

Hoogleraar Erasmus Medisch Centrum heeft onderzoeksdata verzonnen.

Gelezen: Bericht Erasmus MC

Het Erasmus Medisch Centrum heeft professor Don Poldermans ontslag aangezegd wegens schending van de wetenschappelijke integriteit. Hij heeft gefraudeerd, zo blijkt uit werk van een onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit.

Een studie naar de mogelijke risico’s op complicaties van patiënten die een operatie moesten ondergaan wekte argwaan. Die bleek terecht waarna Poldermans ook met andere studies geknoeid bleek te hebben.

Gegevens zijn gefingeerd en twee rapportages zijn aan congressen aangeboden op basis van gegevens waarvan bekend was dat ze onbetrouwbaar waren. Deze rapportages zijn niet gepresenteerd of gepubliceerd.

Al in de zomer van 2011 ontving de decaan van het Erasmus MC signalen van mogelijk wetenschappelijk wangedrag door de hoogleraar in een lopende studie. Die studie is op dat moment stopgezet en de hoogleraar is direct op non-actief gesteld.

Bij verschillende studies zijn in wisselende mate wetenschappelijke onregelmatigheden aangetroffen of zijn gegevens niet meer te achterhalen. Er zal nog verder onderzoek worden verricht naar andere studies van de hoogleraar.

Een tweede euvel betreft het afnemen van bloed etc. van patiënten ten behoeve van onderzoek zonder deze daarin te kennen en toestemming te vragen. Daar is niemand dood aan gegaan of ziek van geworden , maar het Erasmus MC gaat hen achterhalen en excuses aan bieden.

Poldermans onderschrijft de conclusies van de commissie en heeft uiteraard betrouw van de zonde. Poldermans vindt echter dat er geen opzet in het spel is geweest. Hij had als ervaren onderzoeker zorgvuldiger moeten optreden

Poldermans is hoogleraar perioperatieve cardiovasculaire zorg en internist. Hij staat ook te boek als promotor van 15 dissertaties.

 • Reacties

 • Gabi de Jong | 16/01/12 om 21:04

  ook ik heb alleen maar hele fijne berichten over Prof. Poldermans als arts, ik zou hem zo graag weer terug willen hebben. Hij is geweldig menselijk, competent en bijzonder doortastend, een geweldige arts in de omgang en in zijn behaalde resultaten. Terugwerkend geef ik alle toestemming die hij niet heeft gevraagd. Ik hoop toch niet dat hij het slachtoffer is geworden van vuile spelletjes in de machtspolitiek, want ik en een aantal anderen om mij heen, zijn diep treurig over de gang van zaken, ik hoop van harte dat hij dit leest!!!

 • Ann | 25/06/12 om 21:17

  De goede woorden komen van patienten die behandeld werden door meneer Polderman. Dat zegt niets over de manier waarop deze wetenschapper zijn werk heeft gedaan als onderzoeker. Als een wetenschapper zijn onderzoeksresultaten uit de lucht gegrepen had dan mag je stellen dat hij gefraudeerd had. Als HOOGLERAAR, diende hij maatschappelijk gezien, het goede voorbeeld te geven aan zijn promovendus en andere Nederlanders. Van hem werd verwacht dat hij medisch/klinisch moest bewijzen of een behandeling effect had of niet middels een betrouwbaar verzamelde gegevens. Inmiddels zijn er drie HOOGLERAREN die gefraudeerd hebben en dat komen andere wetenschappers niet ten goede. ALles moet bewezen worden middels wetenschappelijk onderzoek. WIE MAG JE NU GELOVEN? WAT IS WAAR EN WAT NIET? Ik ben blij dat deze wetenschappers zijn aangepakt, want elk individueel onderzoek kost geld en dat krijgt hij van de overheid en dat geld is van de belasting betalers. De HOOGLERAREN OF PROFESSOREN worden daar rijker van. Ze hebben een tweede huis in het buitenland en een Jacht, want ze zitten hoog en droog!

 • bart | 03/07/12 om 12:19

  Ben te gran canarie,gisteren samen met Piet gedinneetd en een paar foto’s genomen,hij had net een paar rolexen en dure pennen gekocht

 • Marjan Cooper | 03/07/12 om 20:53

  Ik ben nu twee maal als patient bij dr. Poldermans geweest en moet zeggen dat ik hem een bijzonder kundige en doortastende arts vind.
  Ben voor hem en zijn patienten blij dat hij zijn werk als arts heeft kunnen voortzetten.

 • Annelot | 18/07/17 om 17:05

  Het is een kundig arts ben bij hem onder behandeling en hij heeft boven water gekregen waar ik achteraf al jaren last van had.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen