Gedegen onderzoek ontbreekt 

Griepprik zeer omstreden

Feiten niet helder dus interpretaties winnen. Coutinho en Osterhaus verdacht volgens Van der Linde.

Gelezen/gezien: Geneesmiddelenbulletin, EO Moraalridders, Artsennet en NRC

Het Geneesmiddelenbulletin heeft in haar oktobernummer de vloer aangeveegd met de werkzaamheid van de griepprik. Er zou geen bewijs zijn dat de prik effectief is bij de doelgroep ouderen. Een meta-analyse gepubliceerd in The Lancet wijst uit dat het effect van griepvaccinatie veel minder is dan gedacht, 60 procent, maar nog hoog genoeg om wel preventief te prikken.

Uit NRC: De conclusie dat griepvaccins bij ouderen niet werken is „veel en veel te voorbarig”, zegt hooglaar huisartsgeneeskunde Geert Jan Dinant van de Universiteit Maastricht.

Ook viroloog Menno de Jong van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam vindt vaccineren nog verstandig, evenals de Maastrichtse onderzoeker Geert Jan Dinant die er in 1994 uitgebreid onderzoek naar deed, met positieve uitkomsten.

Hans van der Linde

Ab Osterhaus en Roel Coutinho kregen al de nodige kritiek vanwege belangenverstrengeling. Huisarts Hans van der Linde (foto) beschuldigde woensdagavond in Moraalridders Coutinho van ‘lippendienst’ aan de farmaceutische industrie en Osterhaus van bedenkelijk medisch adviseren over verlaging van de adviesleeftijd voor het toedienen van de griepprik van 65 naar 60 jaar.

Er zijn geen overtuigende onderzoeken die aantonen dat ouderen die een griepprik krijgen minder vaak ziek worden dan zij die dat niet krijgen, aldus Van der Linde. De prik al jarenlang voorgeschreven daar de geneesmiddelenindustrie dat graag wil en de huisartsen er het nodige aan verdienen.

Volgens Van der Linde is de griepprik een typisch voorbeeld van ‘als het kan, dan moet het ook’. “Virologen zijn trots op hun product en ijveren ervoor dat de prik gebruikt wordt. De farmaceutische industrie onderhoud goede banden met instituten als het RIVM. Die bevelen de griepprik dan weer hartelijk aan.

Ik zeg niet dat het allemaal handjeklap is, maar Roel Coutinho zal zijn zakelijke relaties nooit voor het hoofd willen stoten. Een lippendienst is zo gedaan. Dat is in de afgelopen dertig jaar heel langzaam zo gegroeid.”

Zelf wel prikken

Zelf verschaft Van der Linde ook die griepprik aan zo’n zeshonderd patiënten in zijn praktijk die hem erom vragen. Anders loopt hij ingeval van bijvoorbeeld overlijden door griep kans op aansprakelijkheid en dat wil hij niet. Bovendien meent hij: “Morele discussies moet je niet over de hoofden van je patiënten voeren.” Hij moest dit antwoord diverse malen geven aan Andries Knevel daar deze slecht luistert als hij ferme eigen standpunten heeft.

Huisartsen verdienen per uitgedeelde griepprik zo’n 8 à 10 euro. De jaarlijkse prik is zo goed voor enkele duizenden euro’s aan inkomsten. Van der Linde: ‘Een collega zegt altijd: U wordt er niet ziek van, en ik wordt er beter van.’

Kijken na 12.30 minuten:

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

 • Reacties

 • joris | 27/10/11 om 09:57

  Ongelofelijk wat kunnen die pharmaceuten soms liegen:

 • Vili Ross | 28/10/11 om 10:03

  1: Links bewijs belangenverstrengeling tussen farmacie en media. De directies van GlaxoSmithKline en Reed Elsevier:

  http://www.reuters.com/finance/stocks/officerProfile?symbol=GSK&officerId=475638
  KEY EXECUTIVES – REED ELSEVIER NV (REN)
  Davis, Crispin Brief Biography Sir Crispin Davis serves as Non-Executive Independent Director of GlaxoSmithKline PLC and was appointed on July 1, 2003. Sir Crispin is Chief Executive Officer of Reed Elsevier PLC. Prior to that, he was Chief Executive of Aegis Group plc, which he joined from Guinness plc, where he was a member of the main Board and Group Managing Director of United Distillers. He spent his early career with Procter & Gamble.
  Terzijde, maar ook niet onbelangrijk zijn de volgende mensen:
  Gent, Christopher Brief Biography. Sir Christopher Gent serves as Non-Executive Chairman of the Board since January 1, 2005 and was appointed on June 1, 2004 as Director of GlaxoSmithKline plc. Sir Christopher was the Chief Executive Offi cer of Vodafone Group plc, until his retirement in July 2003. He is a Non-Executive Director of Lehman Brothers Holdings Inc., a Non-Executive Director of Ferrari S.p.A., a member of KPMG’s Chairman’s Advisory Group, a Senior Adviser at Bain & Co. and a member of the Advisory Board of Reform.
  De Swaan, Tom. Brief Biography. Mr. Tom De Swaan serves as Non-Executive Independent Director of GlaxoSmithKline PLC and was appointed on January 1, 2006. Mr. De Swaan is a member of the Board of Directors of Zurich Financial Services and Vice Chairman of the Supervisory Board and Chairman of the Audit Committee of Royal Ahold, a member of the Supervisory Board of Royal DSM, and Chairman of the Supervisory Board of VanLanschot Bankiers. Until January 2006, he was a member of the Managing Board and Chief Financial Officer of ABN AMRO.

  2: Bewijs voorbeeld belangenverstrengeling RIVM (Coutinho) sponsoring onderzoek RIVM door farmacie (GSK) Coutinho ontvangt een geldprijs van zijn eigen organisatie; het RIVM:
  Winnaar W.R.O. Goslingsprijs 2008
  Om de Nederlandse internist en specialist in de infectieziekten, pr. dr. W.R.O. Goslings te eren voor het baanbrekende werk dat hij heeft verricht met betrekking tot het onderzoek en het onderwijs op het gebied van de infectieziekten, wordt tweejaarlijks een prijs beschikbaar gesteld welke zijn naam draagt, de W.R.O. Goslingsprijs. De W.R.O. Goslingsprijs 2008 is toegekend aan pr. dr. R.A. Coutinho. Professor Coutinho is de prijs toegekend vanwege zijn grote verdiensten voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van public health en infectieziekten, met name hiv/aids. De prijzen zijn overhandigd op donderdag 20 november 2008 tijdens de wetenschappelijke najaarsvergadering van de vereniging voor infectieziekten.
  Prijzen
  Om de Nederlandse internist, specialist in de infectieziekten, Professor Dr. W.R.O. Goslings te eren voor het baanbrekende werk dat hij heeft verricht met betrekking tot het onderzoek en het onderwijs op het gebied van de infectieziekten, wordt door het RIVM te Bilthoven een prijs beschikbaar gesteld welke zijn naam draagt, de W.R.O. Goslingsprijs.

  Doel
  Met het toekomen van de prijs worden de volgende doelstellingen beoogd:
  • aanmoediging van in de kliniek of in het laboratorium werkende medici en andere wetenschappelijke onderzoekers, die oorspronkelijk onderzoek van hoge kwaliteit aan één of meer aspecten van de infectieziekten hebben verricht
  • vergroten van de belangstelling voor deze tak van de medische wetenschap, in brede kring.

  Prijs
  De prijs wordt éénmaal in de twee jaar ter beschikking gesteld en bestaat uit een bedrag van
  € 2.250,- alsmede een daarbij behorend gedenkstuk. De prijs wordt niet meer dan éénmaal aan dezelfde persoon toegekend.

  Commissie van beoordeling
  Het bestuur van de Vereniging benoemt een commissie, welke beoordeelt aan wie van de voorgedragen kandidaten de W.R.O. Goslingsprijs wordt toegekend. De Commissie bestaat uit vijf leden, niet zijnde bestuursleden, en één door het Bestuur van het RIVM worden aangewezen.

  Link dat Coutinho’s RIVM vereniging voor infectieziekten (NL) die de prijs gaven, ook verbonden is met GlaxoSmithKline
  http://www.infectieziekten.org/prijzen/ocallaghan-promotieprijs

  Open de links in de hiernavolgende volgorde a.u.b.
  http://www.infectieziekten.org/prijzen

  http://www.infectieziekten.org/agenda/archief/item?urlProxy=/agenda/agenda/viz-nieuwsbrief-februari-2009&objectSynopsis=48xl4nX9FNn1RLCDd4Hw0w

  Verstrekt door Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ, USA and Schering-Plough Corporation, Kenilworth, NJ, USA; now one company.
  http://www.msd.com/nm/uk/

  Medisch contact Nr. 45 – 05 november 2009 Praktijkperikel
  http://medischcontact.artsennet.nl/blad/Tijdschriftartikel/Geen-griepprik.htm

  Link publicatie in Elsevier. Liam Donaldson (GlaxoSmithKline)
  Functie: Britse regering: Chief Medical Officer (CMO) Department of Health. Britse hoge regeringsfunctionaris Sir Liam Donald.
  Over de gevaren van de vogelgriep. Publicitaire bevolkingsbangmakerijcampagnes op regeringsniveau in 2008 om de mensen mentaal voor te bereiden op acceptatie van en gebruik te maken van massale antigriepvaccin inentingscampagnes anno 2009. Bewijs voor deze stelling: Quote uit het artikel: “Dat geeft Europese wetenschappers de kans om het (vogelgriep) virus te bestuderen en een vaccin te ontwikkelen, voordat deze vorm Europa bereikt.” Einde quote.
  Elsevier:
  Ook uitbraak vogelgriep in Griekenland maandag 17 oktober 2005 18:14 http://74.125.77.132/search?q=cache:CLYMbXDiHE4J:www.elsevier.nl/web/1052512/Nieuws/Wetenschap/Ook-uitbraak-vogelgriep-in-Griekenland.htm+Liam+Donaldson+Simon+rozendaal&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

 • Ralph | 30/10/11 om 23:51

  Ongelofelijk wat kunnen die pharmaceuten meestal liegen

 • Ruben | 03/11/11 om 15:00

  Fragment uit Pauw & Witteman waarin huisarts Hans van der Linde in discussie gaat met viroloog Ab Oberhaus over het nut van de griepprik en over de aanklacht van het RIVM tegen Hans van der Linde:

  http://www.gezond24.nl/video/bekijk/discussie-over-het-nut-van-de-griepprik.htm

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen