Liegende kerk en moordpastoor?

Godelieve Kessels (71) weet zeker dat pastoor George van Zinnicq Bergmann Marietje Kessels verkrachtte en vermoordde, maar de zaak ging de doofpot in.

Gelezen: Volkskrant, Telegraaf

Marietje Kessels werd in 1900 misbruikt en vermoord. De dader is nooit gepakt of veroordeeld. Het verhaal staat helder beschreven in Wikipedia:

Zij was woensdag 22 augustus 1900 op weg om een brief te posten en om de pianoles af te zeggen. Getuigen zeggen dat ze de Heilig Hart-kerk werd ingelokt. Daar werd na twee dagen haar lichaam gevonden in het gewelf van de kerk, met sporen van verkrachting.

Er waren verdachten: de schilder in de kerk en de koster. De eerste had enkele kleren en een kerkboekje van Marietje in zijn bezit, nar zeggen gekregen van de laatste. De schilder kwam voor, maar werd vrijgesproken in hoger beroep.

De pastoor heeft het gedaan, zo concludeerde Ed Schilders in een boek uit 1988. Dat wordt nu bevestigd met een boek van Godelieve Kessels (71): ‘De Moord op Marietje Kessels – Waarom de ouders moesten zwijgen’. De R.K. kerk zou onder leiding van het Vaticaan de zaak in de doofpot hebben gestopt, met hulp van vader Kessels die vreesde voor de nering van zijn fabriek in muziekinstrumenten en de werkgelegenheid van zijn mensen.

In 2000 probeerden advocaten met gerechtsstukken de zaak op te lossen. Ze kwamen er niet uit maar pleitten de pastoor niettemin vrij. Ze bestudeerden de strafdossiers van het gerechtshof in Den Bosch en speelden er een toneelstuk in Tilburg over om hun uitkomst publiek te maken. Het ANP toen: “Daarin werd de rechtszaak tegen August Mutsaers nagespeeld. Raadsman Pieter van Dun wilde zaterdag de ontknoping nog niet verklappen. “Maar op basis van ons onderzoek kunnen we niet zeggen dat het OM de plank destijds volledig misgeslagen heeft”, stelt Van Dun.

Probleem bij de studie was dat er een map met talloze processtukken ontbrak. “Daarom kunnen en willen we ook geen dader aanwijzen. We moeten ons baseren op feiten en niet op incomplete verklaringen. Eén ding is wel duidelijk en dat is toch een nieuw element in de zaak, pastoor Van Zinnicq Bergmann heeft het zeker niet gedaan”, aldus Van Dun.”

Vorig jaar zijn bij toeval drie negatieven opgedoken met daarop het lichaam van Marietje. Ze kreeg een indrukwekkend grafmonument op de begraafplaats aan de Bredaseweg. De Noordhoekkerk, in 1975 afgebroken, heette in de volksmond Moordhoekkerk.

 • Reacties

 • PPM.GEURTS | 22/12/12 om 22:02

  Kerst-2012,moord op kinderen door clerus-rkk,hoe lang nog kindermoord door schijnheiligen? ook PC-mensen lusten er pap van, essentie steeds hetzelfde-patroon.
  Doofpot olv ad Simonis, ich habe nichts gewusst, nichts gesehen, und mein-Chef, papa-nostra, weiss auch nichts, wir haben eine WA-versichering bei kinderschendung….
  Jesus zei “Ihr Heuchler…ihc Kinderschender…es waere besser, dass ihr nicht geeboren waeret…het zou beter zijn, dat jullie een steen om jullie-hals kregen… en in zee verdwenen…dat gebeure met kinderschenders…

  RKK loopt af, de laatste dagen van een demon-kerk.
  die de naam van Jesus in het slijk trekt en ermee op de loop wil gaan ook nog…

  mvg, God met alle goedwillende mensen, wereldwijd….

  PPM.GEURTS

 • PPM.GEURTS | 22/12/12 om 22:19

  Kindermoord door hedendaagse clerus?
  hoever is het gekomen, hoelang nog tot het stopt?
  De keizers olv Constantijn, de moordenaar, rond 325 nChr. heeft de RKK mogelijk gemaakt om pol.redenen…en alles is gemanipuleerd, de mensen DOM gehouden en angstig gemaakt, helledood…eeuwig brand in de rkk-hel.

  Karma geldt eeuwig, niemand komt ermee weg, de paus en zijn tarwanten smoren in de rkk-hel naast elkaar, ze zitten er ”warmpjes bij” ook Pacelli-pius12 doet vroljk mee…

  Toch meoeten allen ooit het Licht zien en berouwen…
  Alle clerus-mannen moeten daar ook heen, berouwen,en ”wieder-gut-machen” de hele-kosmos moet door de rkk-reiniging heen…

  Mensen, dieren, planten, mineralen, alles is deel van God, de hele-schepping is deel van God…gen enkel dogma is deel van God, maar van de rkk-leugen-kerk.

  Johannes “er komt een nieuwe hemel en een nieuwe-aarde…en een kerkloze kerk van Liefde….”

  llk-holland.nl
  ppm.geurts,

 • j.hoekstra | 26/01/14 om 17:19

  de boeken van kessels en schilders geven m.i. een behoorlijk complementair beeld.de neutralisering middels het advocatentrio m.b.t. de heer pastoor is zeker op basis van ontbrekend materiaal niet aannemelijk gemaakt.dat er geen heropening en herziening van gang van zaken en proces is geweest,nadat pels rijcken ondubbelzinnig aantoonde dat Mutsaers niet de schuldige kon zijn,is tekenend voor de kennelijk van meet af aan gaande versluiering,tekenend ook voor de mentaliteit van de heren rechters in een blijkbaar bedompte roomse atmosfeer.j.hoekstra

 • Rick | 10/09/16 om 02:50

  Het celibaat… Naar mijn mening zou dit moeten worden afgeschaft. Er zijn volgens mij maar weinig “geroepenen” die zich volledig aan het werk van God kunnen wijden zonder een partner aan hun zijde. Wat mij betreft een zeer kostbare fout van de RK-kerk, met talloze slachtoffers van (voornamelijk) seksueel misbruik tot gevolg. Uiteraard goed dat dit nu allemaal openbaar wordt.

  Ik kom zelf uit protestantse kring, waar men het celibaat niet kent, maar het zou mij niet verbazen als binnenkort in protestantse kring ook een beerput wordt opengetrokken. Het is namelijk (helaas) zo dat overal waar kinderen in een kwetsbare positie komen (kinderdagverblijf, school, sportvereniging, kerk) pedofielen op de loer liggen, zowel van buiten als van binnenuit.

  Maar wat betreft het boek van Godelieve Kessels: laat ik er even van uitgaan dat haar verhaal klopt en dat er in 1908 inderdaad een Vaticaanse delegatie was afgereisd naar Tilburg, om bij het gezin Kessels het nieuws te komen brengen dat pastoor Van Zinnicq Bergmann de verkrachter en moordenaar van hun dochter was, met het verzoek dit onder de pet te houden. In dit licht valt het mij op dat de pastoor in 1910, twee jaar later, op 59-jarige leeftijd is overleden. Op internet lees ik nergens iets over de doodsoorzaak van de pastoor. Ik houd normaal totaal niet van complottheorieën, maar ik heb in dit geval toch wel mijn bedenkingen over het overlijden van deze geestelijke. Ik weet dat er in die tijd wel vaker mensen op niet-bejaarde leeftijd overleden (trouwens: dat gebeurt nog steeds), maar ik vind het gegeven dat er in theorie maar twee jaar zit tussen de ‘bekentenis’ en het overlijden wel een beetje verdacht.

  Daarom: iedereen die dit leest en mij iets kan vertellen over de omstandigheden waarin pastoor Van Zinnicq Bergmann is overleden, roep ik op te reageren.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen