‘Goldman Sachs regeert de wereld’

Fifteen minutes of fame voor kleine handelaar

Deze boutade van Alessio Rastani is de moeite waard vanwege boude uitspraken over de financiële markten die massaal op klappen zouden staan. De aandelhandel, onder leiding van Goldman Sachs, regeert de wereld. Overheden doen net alsof ze iets in te brengen hebben, maar ze lopen aan de leiband van de financiële jongens en meisjes.

Maar werden we gefopt? Volgens velen op Twitter behoorde deze man tot de komische club The Yes Man. Wel of geen hoax? The Yes Man lieten weten dat Rastani niet een der hunnen was.

The Guardian probeerde het uit te zoeken maar kwam er niet helemaal uit. Concurrent Daily Telegraph onderzocht beter met het snuffelen in databanken om het vermogen van de man te achterhalen.

Conclusie: een totaal onbetekenend figuur. Telegraph snoeihard over de BBC: “Hoe een man, die nooit is toegelaten door de Financial Services Authority en geen waarneembare geschiedenis heeft van werken voor een financiële instelling van betekenis uiteindelijk wordt geïnterviewd door de BBC blijft een mysterie.”

Rastani zelf: “Ik ben een aandachtstrekker. Ik hou ervan om in het openbaar te spreken.”

Dat is nog daar aan toe: maar zeker zo boeiend is dat deze onheilsprofeet zo snel mondiaal publiek kreeg. De reden: hij verkondigt een boodschap die velen als waar beschouwen maar die zelden of nooit hardop te horen is: dat ‘we’ (overheden) slaven zijn en dat ‘ze’ (de banken) de touwtjes in handen hebben waarmee ze ons als marionetten bewegen.

Dat Goldman Sachs wordt genoemd is nog een verhaal apart maar daar branden we de vingers niet aan.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen