'Foute vader' krijgt de nadruk 

Interview met Haye van der Heyden

Het verhaal is aangepast na intensief e-mail verkeer met de interviewster van NRC Handelsblad.

Gelezen: NRC Handelsblad, 24 september 2011

Toneelschrijver Haye van der Heyden bekende zich als aanhnager van Geert Wilders, kreeg de nodige reacties en reageerde daar zelf weer op.

“De heer Wilders schudt ons wakker op een aantal fronten en daar moeten we hem dankbaar voor zijn. Hij wordt harder gediscrimineerd dan de allochtonen in ons land en verdient daarom bescherming en zelfs onze lof en waardering.”

Dat was reden voor een interview met NRC Handelsblad dat Margriet Oostveen daarvoor uitstuurde. De weerslag ervan begint zo:

“Dit stuk verdient een proloog, door de toneelschrijver zelf. Hij mocht dit interview voor publicatie lezen. Toen werd hij boos. Vele e-mails en wijzigingen volgden. En hij schreef dit:

„Weet je waar dit stuk over gaat? Over jou. Over dat jij het niet kan plaatsen dat iemand die intelligent is en van ‘jouw milieu’, op Wilders stemt. Daarom gooi je het maar helemaal op het oorlogsverleden van mijn vader, want dan kan je het plaatsen. Dan komt het door mijn psychische gesteldheid. En dan ben je gerustgesteld. Let me tell you: it is not the truth!”

Dit is een zeldzaamheid, maar wel relevant, ‘de waarheid’. Alleen: “Vele e-mails en wijzigingen volgden.” Welke wijzigingen dan? Staat het interview niet op de band? Zo ja, mogen we het dan helemaal horen. Wat moeten we nu missen of is er louter aan toegevoegd? En slaat ‘vele’ alleen op ‘e-mails’ of ook op ‘wijzigingen’?

Wel uit die correspondentie: “Al een paar uur na het gesprek stuurt Haye van der Heyden weer een e-mail: „Ik heb het partijprogramma van de PVV nog eens goed doorgekeken en kom tot de conclusie dat er ongeveer net zoveel punten zijn waar ik het hartgrondig mee eens ben als waar ik het hartgrondig mee oneens ben. Wat opvalt is dat de toon steeds hard en ongenuanceerd is. Populistisch zal dat wel zijn. Mij stoort dat niet zo. Ik prefereer dat boven het draaikonterige vooral-maar-niks-zeggen-waar-je-op-aangevallen-kan-worden-gedoe van vele andere politici, maar kan me heel goed voorstellen dat mensen daar ontzettend op afknappen.”

Er staat in het verhaal: “Haye van der Heyden is de zoon van een doodongelukkige moeder…Ook is hij de zoon van een NSB-vader, die zijn moeder voor een vriendin verliet toen Van der Heyden vijf jaar oud was.” Van der Heyden werd gediscrimineerd als ‘moffenjong’.

Zijn broer is de historicus Chris van der Heijden, auteur van het spraakmakende boek Grijs Verleden waarmee hij het denken over de Tweede Wereldoorlog in termen van ‘goed’ en ‘fout’ meende te kunnen doorbreken.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen