Roeptoeteren als politieke hobby 

‘SP-financier Derk Sauer’

Rob Wijnberg is intelligenter dan ‘de rest’ en legt met gemak Martin Bosma en de journalistiek over de knie.


Gelezen: Column Rob Wijnberg

For the record, kamervragen van Martin Bosma van 30 augustus 2011:

“Vragen van het lid Bosma (PVV) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over SP-financier Sauer die een substantieel aandelenpakket van NRC Handelsblad blijkt te hebben (ingezonden 2 september 2011).

Vraag 1: Heeft u kennisgenomen van het artikel «Uitgever van NRC Handelsblad boekt verlies in eerste jaar»? *)

Vraag 2: Was u ervan op de hoogte dat SP-financier Derk Sauer maar liefst 9 procent van NRC Handelsblad in bezit blijkt te hebben?

Vraag 3: Acht u de kans aanwezig dat NRC Handelsblad nog verder links georiënteerd raakt, bijvoorbeeld doordat NRC-journalisten in het gevlei willen komen bij hun radicaal-linkse eigenaar?

Vraag 4: Deelt u de mening dat u als minister dient toe te zien op een scheiding tussen eigendom en redactie bij dagbladen?

Vraag 5: Deelt u een gevoel van verlies dat het eens zo trotse conservatief-liberale avondblad is verworden tot een politiek-correct blad dat een lofzang brengt op de multiculturele samenleving, het EU-nationalisme, de «arabische lente», de strijd tegen Israel, de kunstsubsidies en dat, behoudens een enkele uitzondering, alleen maar extreem-linkse columnisten heeft?

*) Volkskrant, dinsdag 30 augustus 2011.

Eenvoudigweg niet waar

Journalistiek en columnisten namen deze grap serieus, koren op de molen van Bosma. Maar in hun verontwaardiging vergaten ze de feiten te checken. Rob Wijnberg deed het wel:

“Ik bedoel: ik heb ongeveer 74 columns gelezen over hoe belachelijk de vragen waren, maar was er één journalist die even uitzocht of ze ook klopten?

Twee telefoontjes waren genoeg om erachter te komen dat „SP-financier” Derk Sauer nooit een rooie cent aan de socialisten heeft overgemaakt. Hij heeft het in 1994 wel aangeboden, maar Jan Marijnissen weigerde om „de schijn van beïnvloeding” te voorkomen.

En sinds 1989 – hoe symbolisch! – is Sauer SP-lid af.

Dus om met Martins premisse te beginnen: daar klopt alvast geen hout van. Zijn zorgen over de journalistiek deel ik daarentegen van harte.

Feiten checken – duidelijk geen linkse hobby.”

  • Reacties

  • Kaaskijker | 07/09/11 om 16:10

    ‘Feiten checken – duidelijk geen linkse hobby’
    Typisch rechts: hoe kunnen we ons aandeel verhullen en links overal de schuld van geven. Terwijl deze column ook bij elkaar geknipt en geplakt is. Er wordt gekscherend gesteld dat 74 columns over deze kamervraag van 1 september gaan. Echter, er ging maar één columns zo direct over deze kamervraag, die van NRC columnist Youp van het Hek. NRC columnist Rob Wijnberg tikt mede NRC columnist op de vingers om vooral zich zelf eens lekker rechts te uiten. En daarmee dus net zoveel hapt op de beschuldiging van Martin Bosma.
    En dát plakt leugens.nl een week -zonder zelf te checken- later op de site. En dus kan ik als reageerder ook de quote ‘Zijn zorgen over de journalistiek deel ik daarentegen van harte.’ rustig herhalen. Want wie controleert de financiën van de PVV? Tot zover is het linkse tijdschrift Vrij Nederland het verst gekomen. Ook had Vrij Nederland het diepst de feiten rond Mariko Peters-gate uit gezocht. Feiten checken – duidelijk wél een linkse hobby. Maar Rob Wijnbergs 5 minuten onderzoekjes waarderen we ook hoor.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen