Wilma Verver strijdt voor haar versie 

‘Bing onderzoekt niet onafhankelijk’

Interview met NRC Handelsblad laat beschuldigingen voor groot deel buiten beschouwing.

Gelezen: NRC Handelsblad (Uittreksel online)

Gisteren publiceerde Leugens.nl uitgebreid uit het Bing-rapport over oud-burgemeester van Schiedam Wilma Verver (53). Ze liet al weten zich niet te kunen vinden in de onderzoekmethode en de bevindingen.

Tegen NRC zegt ze dat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) niet onafhankelijk is en de oren heeft laten hangen naar een klein aantal ambtenaren van Schiedam die “…zo gefrustreerd [zijn] dat ze op een smerige manier informatie lekken…”. Dat wordt gevolgd door: “…maar zeker weten doe ik het niet.”

Verver zegt van Bram Peper (PvdA) die in 2000 moest aftreden vanwege vermeend onjuist declaratiegedrag maar later werd gerehabiliteerd, ook te hebben vernomen dat Bing niet onafhankelijk is. Hij zei volgens Verver dat Jaap ten Wolde, die destijds ook bij KPMG Peper kapittelde, bij Bing onderzoeker is

“Peper zei me al: ‘Meisje, maak je geen illusies.’ BING doet geen onafhankelijk onderzoek. Ze willen alleen hun opdrachtgever plezieren, in mijn lezing zijn ze niet geïnteresseerd. Het zou Schiedam slecht zijn uitgekomen als nu was gebleken dat de burgemeester niets te verwijten viel. De conclusies stonden vooraf al vast. Peper vond dat ik niet zelf al ontslag had moeten nemen. Als burgemeester had ik toezicht kunnen houden op de informatiestromen.”

Over het inhuren van het bedrijf van haar zoon, bijvoorbeeld naar Leeuwarden: “Ik hoorde pas in de bus dat het bedrijf van Ivo het vervoer regelde en toen heb ik meteen tegen hem gezegd: ‘Ivo, het lijkt me handig dat we dit niet meer doen.’ De opdracht bleek met zijn compagnon geregeld…”

Over het aannemen van Jan-Willem Leemhuis zonder vacature was: “Ik ontmoette op een gegeven moment Joan Leemhuis-Stout die me voorstelde aan haar chauffeur. Dat bleek haar zoon te zijn die werk zocht. Ik heb vervolgens het telefoonnummer van hem aan een van mijn clusterhoofden gegeven. Verder heb ik me niet bemoeid met zijn aanstelling.”

De andere feitelijke kwesties laat NRC rusten in het interview. Het gaat wel over het huilen van de ex-burgemeester en de schandalige openbare behandeling die de familie Verver zegt te hebben moeten ondergaan. Dat is ernstig en kwalijk, maar niet ter zake doende.

De feiten, zijn ze juist of niet? Eventueel moet Schiedam de uitkomsten van Bing laten checken, waarbij Verver wel volledig meewerkt. Dan nog dit:

NRC zet boven het artikel op internet: ” Ex-burgemeester Verver wil emigreren na rapport Schiedam.”

In de tekst stat niet dat ze wil emigreren maar dat overweegt: “Wilma Verver, twee maanden geleden opgestapt als burgemeester van Schiedam na beschuldigingen van machtsmisbruik, overweegt te emigreren. Dat zegt de ex-bestuurder (VVD) vanmiddag in NRC Handelsblad.”

In dat interview staat het zo: “Zelf weet ik niet of ik nog wel over straat durf te lopen. We hebben als gezin al de mogelijkheid besproken om te emigreren.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen