GroenLinks blijft gewoon wat langer weg 

Premier Rutte heeft geen recht op vakantie

Er is geen vastgelegd recht op vakantie van de minister-president. En GroenLinks heeft eigen opvattingen over rechten, dus ook over vakantie.

Onder meer Volkskrant: Ook de premier heeft het recht om even vakantie te hebben.

Rutte was drie weken weg. Maar de simpele zin: een minister-president heeft recht op vakantie. Is dat waar?

Daar kom je niet eens zo eenvoudig achter. We vroegen het bij de Rijksvoorllichtingsdienst van de premier op Algemene Zaken: “Ook de premier heeft recht op vakantie, heet het nu. Waar is dat recht vastgelegd? Ik kan het niet vinden, alleen dit.

Daarin staat: ” De minister-president ontvangt een salaris conform salarisschaal 21 van het BBRA i. Vanaf 1 april 2009 bedraagt het bruto maandsalaris in schaal 21 € 10.325,86. De minister-president krijgt verder 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 4,0 procent. Op jaarbasis bedraagt het inkomen van de minister-president (inclusief vakantiegeld en exclusief eindejaarsuitkering) per 1 april 2009 dus € 133.823,15.”

Hij heeft dus vakantiegeld en wellicht tijd nodig om die tien mille vakantiegeld op te maken. We vernamen een week lang niets van de RVD en na nog eens bellen kwam dit antwoord: “Naar aanleiding van uw e-mail van 12 augustus verwijst de heer Breedveld u graag door naar de Directie Communicatie van het ministerie van BZK (070 426 ****), waaronder de arbeidsvoorwaarden van ministers vallen.”

Daar was binnen een half uur antwoord van voorlichter Vincent van Steen: “De vraag is waar de vakantie van de minister is geregeld. Dat is niet geregeld. Het ministersambt is een taakfunctie. In beginsel is iemand 24 uur per dag en 7 dagen per week minister. De invulling van deze functie en het tijdsbeslag is aan de betrokkene zelf.

Dat geldt overigens voor alle benoemde en gekozen ambtsdragers. Dat zijn allemaal taakfuncties zonder gereguleerde arbeidsduur met verlofaanspraken voor vakantie. Beoordeling van de invulling van de functie geschiedt door de volksvertegenwoordiging.”

Het PDC in Leiden liet weten op de vraag wie de werkgever van Rutte is: “Je zou kunnen zeggen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maar er is dan alleen sprake van een administratieve verhouding, bijvoorbeeld wat betreft de arbeidsvoorwaarden. Het kabinet is een zelfstandig staatsorgaan.”

Kortom: er is niet zoiets als een recht op vakantie van premier Rutte.

Tweede Kamer

Moet het parlement oordelen of de premier met vakantie mag? De leden van de Tweede Kamer gaan zelf gewoon een paar maanden weg voor vakantie, en dat loopt gevaar als ze het kabinet de maat gaan nemen.

En komen de parlementsleden op tijd terug voor debat? De meesten wel aldus de Volkskrant:

  “Van de 15 SP’ers zijn er 14 paraat;
  Bij het CDA zijn er van de 21 Kamerleden 4 afwezig;
  D66 (10 zetels) mist Wassila Hachchi: ‘Ergens in Canada.’
  Bij de PvdA (30 zetels) zijn er 2 ‘met goede redenen’ absent;
  Bij de VVD (31 zetels) ontbreekt alleen Bart de Liefde: in Zuid-Afrika. Twee van de 24 PVV’ers zijn er niet….

GroenLinks is er het slechtst in geslaagd de fractie terug te roepen van reces. Van de 10-koppige fractie zijn er slechts 5 present. Volgens een fractievoorlichtster komt dit vooral doordat de noordelijke provincies pas drie weken vrij zijn. Fractievoorzitter Jolande Sap is weg, Mariko Peters, die onder vuur lag, heeft afspraken die belangrijker zijn dan het Kamerdebat, zo laat een medewerker weten. Tofik Dibi is bij familie in Marokko, Liesbeth van Tongeren reist door de VS.

En opmerkelijk: Bruno Braakhuis is ook op vakantie. Waarheen, dat is volgens GroenLinks ‘privé’. Vorige week nog verweet hij Rutte en minister van Financiën De Jager ‘als schipper en stuurman niet op de brug te staan’.”

 • Reacties

 • Aart | 25/08/11 om 20:21

  Die tien mille is voor belasting. Hij houdt er dus 5 over.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen