Ze deugen voor geen meter 

‘Pleuris’ over rapportcijfers ouderenzorg

Eigen vleeskeuring verpleeghuizen onbetrouwbaar en bureau Zichtbare Zorg schiet mis. Volkskrant staakt publicatie maar trekt vorige jaren niet terug.

Gelezen: Volkskrant

“Niemand heeft nog inzicht in de kwaliteit van de ouderenzorg doordat het door de overheid ingestelde meetsysteem faalt. De cijfers over bijvoorbeeld doorligwonden en medicijnfouten, die de huizen jaarlijks moeten aanleveren, blijken onbetrouwbaar. Op de overheidssite waarop verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen worden vergeleken, is een deel van de kwaliteitsgegevens verwijderd.”

Wie is verbaasd? Instellingen leveren de gegevens zelf aan. Ook heeft het overheidsbureau Zichtbare Zorg rekenfouten gemaakt en zijn gegevens vaak ‘om technische of bureaucratische redenen niet verwerkt’.

Op de ledenvergadering eind mei 2011 van Actiz, de koepel van verpleeg- en verzorgingshuizen, brak volgens een medewerker ‘de pleuris’ uit. Actiz liet uitzoeken of de uitkomsten van de metingen voldoende verband houden met de werkelijke kwaliteit. Uitkomst: niet een van de 22 indicatoren deugt op zowel inhoud als registratie. Dus moest de Inspectie voor de Gezondheidszorg de cijfers over 2010 achterhouden.

Ze zijn dus niet meer publiek op Kiesbeter.nl. Dus komt er nu geen Volkskrant-ranglijst. De krant vindt dat niet goed, want bijvoorbeeld de peilingen onder bewoners en hun familie staan volgens de krant niet ter discussie.

Maar herroept de krant nu de publicaties sinds 2007 van de rangschikkingen? Nee hoor: “De ervaring van de Volkskrant-redactie is anders. De waarde van sommige cijfers moet waarschijnlijk worden gerelativeerd, maar het totaalbeeld geeft een bruikbare indicatie van de geleverde kwaliteit.”

Enm dan de reden volgens de krant: “Huizen die hoog scoren op de lijst blijken bij bezoek beter georganiseerd of een prettiger woonomgeving te bieden dan huizen aan de onderkant.”

Nogal harde criteria, ‘blijken bij bezoek’. Kom er maar in, mevrouw de Ombudsman van de Volkskrant.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen