Ook zusterkrant NRC Handelsblad moet het ontgelden 

Nrcnext over dubbele tong Ephimenco en Ellian

Commentatoren ontkennen verband tussen Breivik en extreme uitingen, maar legden dat eerder wel met moorden op Theo van Gogh en Pim Fortuyn.

Nrcnext deed een uitstekende exercitie: vergelijken van opvattingen over het verband tussen de Noorse moordaanslagen met ideologie met eerdere uitspraken over het verband tussen de Islam en moorden op Van Gogh en Fortuyn door dezelfde personen.

De krant spaarde ook zusterkrant NRC Handelsblad niet. Hoofdredactioneel commentaar NRC Handelsblad op 2 november 2004, na de moord op Van Gogh: “Mensen zijn persoonlijk verantwoordelijk voor hun daden, niet de etnische groep of de religieuze beweging waar ze toevallig toe behoren.”

En het commentaar van 25 juli 2011 op Breivik: “Door hem als gevaarlijke zonderling af te schilderen, wordt Breivik gereduceerd tot psychiatrische categorie. Dat verklaringsmodel heeft waarde, maar miskent dat hij ook in een maatschappelijke context heeft geopereerd.

Breivik was ooit lid van de Vooruitgangspartij, een antibelastingpartij die anti-islampartij werd en nu, net als vergelijkbare partijen in Europa, circa eenvijfde van de stemmen haalt. Nadien radicaliseerde Breivik.”

Een graadje erger nog:

Sylvain Ephimenco (foto) in Trouw van 03-11-2004:
“Alle vredelievende moslims van Nederland moeten beseffen dat zonder hun actieve hulp niets mogelijk is. Het gevaar is binnen hun religie ontstaan en, hebben ze een zeker verantwoordelijkheid als het gaat om bestrijding en vergelding van dit kwaad.”

Op 26 juli 2011 schreef Sylvain Ephimenco in Engel des doods: ” Breivik als instrument gebruiken om ‘rechtse politici’ impliciet moreel medeplichtig aan zijn daad te maken, is kwaadaardig en onjuist.”

Zo wordt ook Afshin Ellian om dezelfde gefileerd en ex-LPF-voorzitter Peter Langendam die de beroemd geworden uitspraak destijds deed na de moord op Fortuyn: “De kogel kwam van links, niet van rechts.” In de Volkskrant vond hij afgelopen week de link met ideologie ‘ziek’ en het bovendien ‘zielig’ voor Wilders.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen