Moordenaar wil historie naar z'n hand zetten 

Bouterse en geschiedvervalsing

Surinaamse president ontslaat onderwijsdirecteur om schoolboek

Gelezen: Wereldomroep, NOS

“De surinaamse president Desi Bouterse wil dat de minister Sapoen van Onderwijs zijn directeur ontslaat. Bouterse houdt de directeur verantwoordelijk voor de distributie van het geschiedenisboek, waar op dit moment veel ophef over is. In het lesmateriaal staan passages over betrokkenheid van president Bouterse bij de Decembermoorden van 1982. Ook staat er in het boek een foto van demonstranten die een bord meevoeren met de tekst: ‘Bouterse Moordenaar’.

Dat een president zich bezighoudt met de inhoud van een geschiedenisboek, toont wel de macht van Bouterse. Toch is er ook vanuit de oppositie wel kritiek op het boek. Kritiek is er bijvoorbeeld op het feit dat in het boek wordt gesteld dat Bouterse opdracht gaf tot het ophalen van de slachtoffers van 8 december. Het proces is nog gaande, en daarom is het voorbarig in een geschiedenisboek te stellen dat dat gebeurd is,ook als veel mensen er wel van uitgaan dat het zo is gelopen. Het is geen vaststaand historisch feit.

De kans dat onderwijsdirecteur Robert Soentik inderdaad zijn baan kwijt is, lijkt groot. Er moet gezien de ophef waarschijnlijk wel een kop rollen, en als de minister geen gehoor geeft aan de opdracht van Bouterse, dan zou hij zelf geofferd kunnen worden.

Dat het geschiedenisboek ook tot een kabinetscrisis gaat leiden, lijkt niet waarschijnlijk. De minister van Onderwijs en zijn directeur zijn beiden lid van de politieke partij Pertjahjah Luhur en dat is een coalitiepartij. Maar zelfs als deze partij uit het kabinet stapt, heeft de coalitie nog een meerderheid.”

  • Reacties

  • Eigenmening | 31/07/11 om 12:10

    Schandalig, mensonterend , moreel verval dit zijn de benaming voor wat er nu gaande is in mijn geliefde suriname.
    Hoe is het in god’s naam mogelijk dat een massamoordenaar aangeeft wat moreel ethisch niet niet kan de man de verantwoordelijk voor genocide in suriname, de man die zijn tegenstanders in fort-bomika heeft bedreigd en ze daarna heeft opgepakt gemarteld en standrechtelijk geexecuteerd.
    De bevolking en politici die achter zo duivelse persoon aanlopen verkeren naar mijn mening en een verre staat van morele ontbinding.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen