Ex-staatssecretaris in verweer: 

‘Corruptie-index onbetrouwbaar’

Dus moet Ben Knapen geen 5 miljoen subsidie schenken.

Gelezen:

Uit een persbericht van Buitenlandse Zaken:

“Corruptie is funest voor economische groei, in ontwikkelingslanden en in Nederland. Daarom steunt de regering het werk van Transparency International de komende vier jaar met 1,2 miljoen euro per jaar. Dat zei staatssecretaris Knapen maandag in gesprek met directeur Cobus de Swardt van corruptiewaakhond Transparency International. Transparantie van de overheid verhoogt de toegankelijkheid van markten en creëert een ‘level playing field’ voor bedrijven.”

Dat geld had Ben Knapen niet moeten schenken, vindt ex-staatssecretaris Michel van Hulten. Hij vindt de jaarlijkse Corruption Perceptions Index 2010 allerminst betrouwbaar:

“Volgens Van Hulten is het een publiek geheim dat de corruptie-index van Transparency International aan alle kanten rammelt: “Maar in de resultaten komt Nederland steeds goed uit de verf en dus blijft buitenlandse zaken subsidies verstrekken…

… Van Hulten, die zelf aan de wieg stond van Transparency International, publiceerde in 2007 al een kritisch onderzoeksrapport over de Corruption Perceptions Index (CPI) van de organisatie. De onderzoeksmethode zou niet deugen, was zijn conclusie. Zijn kritiek werd, opmerkelijk genoeg, zelfs door het hoofdbestuur van Transparency International in Berlijn onderschreven.

Het feit dat de omstreden corruptie-index toch nog steeds wordt gebruikt en nu zelfs opnieuw Nederlandse subsidie ontvangt, verbaast Van Hulten: “In 2005 kon je nog vermoeden dat de geconstateerde fouten allemaal te goeder trouw zijn gemaakt. Dat is nu anders. We hebben nu niet langer te maken met een methodologisch probleem of discussie. Er worden nu bewust verkeerde resultaten van ondeugdelijk onderzoek verspreid en gebruikt.”

Buitenlandse Zaken is om wederhoor gevraagd, dat hier volgt. Dat dachten we althans. Ben Knapen laat via een voorlichter weten dat er geen reactie komt. Waarom niet? De voorlichter: “Het is oud nieuws. Dit soort discussies loopt al heel lang en willen we niet opnieuw gaan voeren.”

  • Reacties

  • Darm | 18/07/11 om 17:53

    Al was het maar, omdat corruptie en fraude hier gewoon vriendjespolitiek wordt genoemd. Dat klinkt niet alleen onschuldiger, het wordt ook niet onderzocht. Zo klinkt doofpot ook veel aardiger dan beerput en zomerreces veel beter dan fuck degene die ik vertegenwoordig, ga een beetje voor die kloten euro mijn vakantie onderbreken. Nou ja, of er moet een regeringstoestelletje te ritselen zijn natuurlijk, dan misschien.

  • Niquote | 20/07/11 om 10:56

    Typisch BuZA, typisch een overheid die volstrekt de weg kwijt is. Volkomen vergeten dat zij de burger vertegenwoordigen, feitelijk in dienst staan van en dus rekening en verantwoording dienen af te leggen als die burger daar om vraagt. Edoch, de reactie getuigt van het heersende dedain jegens die burger, een hinderlijk gegeven wat je nu eenmaal nodig hebt om je baantje te bekostigen en in stand te houden. Maar je weet Peter hoe je BuZa aan het praten krijgt; een rijkelijk buffet, onbeperkt wijn en zo mogelijk een flink aantal gereserveerde hotelkamers alwaar zij zich met een collega even inhoudelijk kunnen beraden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen