OM en de automatisering 

‘Gesloten software’

Dus kreeg Tristan een wapenvergunning

Jeroen Venneman uit Oosterhesselen in een ingezonden brief in de Volkskrant van 16 juli 2011:

“Domste verklaring ooit

In het artikel ‘Tristan kreeg ten onrechte vergunning’ (Ten eerste, 12 juli) lees ik: ‘Het antwoord op de vraag of de informatieverstrekker of de behandelaar van de vergunningsaanvraag de fout maakte, ligt volgens hoofdofficier Kitty Nooy besloten in een document van een verouderd softwareprogramma dat de ICT-specialisten van het OM met geen mogelijkheid meer open kunnen krijgen.’

Dit is echt niet te geloven. Zo’n domme verklaring heb ik nog nooit gehoord. Of dit is een wel heel doorzichtige smoes van Kitty, of dit is alweer een aanwijzing dat er totaal incompetente personen binnen het OM verantwoordelijk zijn voor ICT-aanschaf en beheer. Ik denk eerlijk gezegd eerder het laatste. Advies: eruit met die lui en opnieuw beginnen met een frisse ploeg.

En voor de zoveelste keer: de overheid dient bij ICT te kiezen voor écht open standaarden en opensourcesoftware, in plaats van lekker ‘makkelijk’ softwarepakketjes te kopen bij een of andere fabrikant in Redmond, USA, om maar iets te noemen. Zo’n geval als hierboven beschreven zal bij gebruik van opensourcesoftwareniet kunnen gebeuren, immers de broncode van de programma’s is en blijft voor iedereen beschikbaar, voor altijd.

Wat betreft het niet te openen document: stuur maar naar mij op, ik heb/maak alle tijd om mij daar eens in te verdiepen en als ik er niet uit kom staat er een complete gemeenschap klaar om te helpen. Omdat het moet!”

 • Reacties

 • Hidde | 25/07/11 om 10:37

  Dit is echt niet meer normaal. Als dit echt haar reden is dan had ze er verstandiger aan gedaan om de verzender van dit \”koekoek-bestand\” verder aan de tand te voelen. Wat een prachtige administratie houden zijn dan wel niet bij. (reorganiseren die tent)

  Dan het lef om met deze verklaring naar buiten te komen. Natuurlijk pik je het niet dat iemand een bestand: dikke.lul opstuurt en dan doet alsof hier de hele waarheid in staat, als je het open krijgt.

  Het gaat mij wat ver om \”open source\” software heilig te verklaren. Daar zitten waarschijnlijk ook weer oneerlijke amerikanen achter (als je heel goed kijkt)…

  Ik zou de overheid niet teveel moeilijke opdrachten geven, als zij zorgen dat de wegen en de parkjes schoon en veilig zijn. Dan kunnen ze afspreken dat het volk de rest kan doen. (en veel beter)

 • Jeroen Venneman | 31/07/11 om 12:02

  @Hidde, dat van die oneerlijke Amerikanen begrijp ik niet.
  Wat bedoel je daarmee?
  Je kunt precies zien door wie, wat en waar er aan gewerkt is.

  Kijk hier ook eens: http://nl.wikipedia.org/wiki/Opensourcesoftware

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen