Statistiek is een moeilijk vak, jongens en meisjes 

Tweederde van watte?

ANP-fout loopt automatisch binnen bij sites van Volkskrant, AD, Trouw, Parool etc

Gelezen: Scherp commentaar op Sargasso.nl

Nog steeds via Google Nieuws het volgende:

Tweederde van kiezers steunt beleid kabinet

Parool.nl – ‎26 jun. 2011‎

“Tweederde van kiezers steunt beleid kabinet

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond die zondag is gepresenteerd. Zes van de negen voorgelegde grote kabinetsplannen worden door een meerderheid van de kiezers gesteund.”

De reactie op Sargasso:

“Maurice is misschien erg, het ANP nog erger. Elke zondag om 11 uur publiceert De Hond een peiling, en elke zondag kort daarna maakt het ANP een blunder in de samenvatting.

Nu weer de kop dat twee-derde van de bevolking achter de plannen van het kabinet staat, in plaats van dat de bevolking achter twee-derde van de plannen staat (wat op zich een onzinnige statistiek is, want er zijn meer plannen dan de 9 genoemde).

Er zit daar op zondag een volstrekt ongecijferde jongste bediende bij het ANP en alle kranten publiceren het op hun website. Dit keer alleen de NRC niet, en de Telegraaf had een iets fatsoenlijker samenvatting zelf gemaakt.

Daardoor kon rechts afgelopen zondag weer triomfantelijk roepen dat “iedereen” achter het beleid van dit kabinet staat, terwijl in werkelijkheid 60% van de kiezers die er een mening over hebben er tegen is.

Dit keer was de fout kennelijk zo opvallend dat hij ’s avonds is gecorrigeerd. Maar aan de url kun je nog steeds zien wat de oorspronkelijke kop was.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/2457550/2011/06/26/Tweederde-van-kiezers-steunt-beleid-kabinet.dhtml

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/2457550/2011/06/26/Tweederde-van-kiezers-steunt-beleid-kabinet.dhtml

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/2457550/2011/06/26/Tweederde-van-kiezers-steunt-beleid-kabinet.dhtml

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen