Beelden snaaien en snijden 

Fotojokken bij de Volkskrant

Ombudsvrouw Margreet Vermeulen doet een boekje open

Gelezen: Volkskrant 25 juni 2011

“Vorige week woensdag drukte de Volkskrant negen foto’s af van snelwegpanorama’s. We zagen sappige weilanden, een paardje in galop en veel water. Plaatjes die de krant van internet had gehaald, zonder bronvermelding, zonder toestemming van de makers van de foto’s. Een schoolvoorbeeld van hoe het nìet moet.

…de gewraakte foto van het riviertje de Drentsche Aa was helemaal niet vanaf de snelweg genomen, maar acht kilometer er vandaan. Sterker nog, het stukje Drentsche Aa op de foto is vanaf de A28 helemaal niet te zien. Er zit bebouwing tussen, en bos.

Dat deed de ‘graphics redactie’. Apart fungeert een ‘fotoredactie’. Die wil foto’s niet veranderen voor publicatie, maakt soms een uitzondering:

…We hebben een keer de tepels van Katja Schuurman wat minder prominent uit haar truitje laten steken. Maar dat lag anders. Schuurman had van tevoren gezegd dat ze bang was dat het truitje niet geschikt was. Toen is de afspraak met de fotograaf gemaakt, dat haar agent de foto op dat punt achteraf mocht afkeuren…

Dan heb je part een ‘magazineredactie’. De Ombudsvrouw:

Bij het Magazine is het geen probleem een portretfoto een beetje op te poetsen. Chef beeld aldaar: ‘De fotografen die voor het Magazine werken, doen ook vaak commerciële opdrachten. Het zijn doorgaans geen fotojournalisten. Die vinden het prima om een neushaar weg te halen of het oogwit wat witter te maken. Dat soort bewerkingen gebeurde vroeger in de doka trouwens ook.”

 • Reacties

 • Niquote | 28/06/11 om 11:46

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2458831/2011/06/28/Ramsey-Nasr-tegen-Mark-Rutte-Alleen-op-cultuur-zet-je-een-ork.dhtml?utm_source=VK_bronNULL&utm_medium=vknieuwsbrief&utm_campaign=vknieuwsbrief

  Prachtig geschreven in beeldende taal, is dat ook een soort van fotojokken? In ieder geval van veel meer gewicht dan de tepels van Katja.

 • Niquote | 29/06/11 om 13:00

  “Ironie en ongerijmdheid komen niet langer van onder, als ontlading van volkse onderbuikgevoelens of als resultaat van politieke subversie, het is omgedraaid: nu komen ze – opvallend genoeg – van boven. Het is niet langer de massa die zich identificeert met een hysterische leider (Hitler, Mussolini); het zijn de perverse leiders (Berlusconi, Sarkozy,Wilders) die zich vereenzelvigen met de massa, en met vergelijkbare resultaten. Versnipperd en verspreid via sociale netwerken, is het de macht zelf die carnavalesk is geworden.”

  Prof. Sylvère Lotringer

 • Kloof | 30/06/11 om 15:01

  Tekst Nasr;

  “Als alle vis zo gefileerd zou worden, bereikt geen graat de keel, slechts een brok”.

 • Allie | 10/07/11 om 12:57

  God help me, I put aside a whole afteoronn to figure this out.

 • Kloof | 10/07/11 om 18:36

  In dat geval is er echt geen god die jou kan helpen mocht die er sowieso zijn. Verzin er eens eentje, een leuke nieuwe, waar een ieder in zou kunnen geloven. Zou veel ellende schelen. Wat te denken van evolutiewetenschap?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen