Arnold Karskens versus Humo

Vrije oorlogsverslaggever heeft grote duim volgens Humo.

Gelezen: De Standaard

Arnold Karskens eist 10.000 euro van Sanoma België, uitgever van wegens ‘karaktermoord.’

Cineast Vik Franke zei in een interview met Humo gepubliceerd op 17 mei 2011 dat Karskens in 2006 tijdens het draaien van een documentaire in Afghanistan op een bedrieglijke manier omging met de feiten waarover hij verslag uitbracht.

Arnold Karskens is niet geamuseerd. Hij eist een schadevergoeding.

“De reden voor mijn kwaadheid is een interview in hun weekblad Humo van 17 mei 2011 met cineast Vik Franke. Daarin jokt hij de zaak bij elkaar over een ontmoeting die wij in het najaar van 2006 in Afghanistan hebben gehad. Waar ik lang-uit-over-val is zijn citaat dat ik kijkend in de camera in een documentaire zou hebben gezegd: ‘Ik zit nu vér buiten Tarin Kowt, de kogels vliegen me hier om de oren.’

Allemaal gelul volgens Franke. ‘Want ik weet precies waar hij dat gefilmd heeft: in Tarin Kowt zélf. ‘ En Frank had nog meer in zijn mouw. Met andere woorden: ik zou de zaak flessen.

Aan beide heren stelde ik dat weekblad Humo deze Franke bij dergelijke uitlatingen om bewijzen dient te vragen. Blijven die uit dan dient zo’n citaat helemaal niet te worden gepubliceerd. Humo verzuimde bovendien om mij een reactie te vragen die meegenomen had kunnen worden in hetzelfde artikel. Dit alles zijn zeer zware deontologische fouten.

‘Met deze uitspraak is mijn reputatie als journalist en als aanbrenger van oorlogsmisdaden en misdadigers, zowel in Afghanistan maar ook als het gevluchte nazi’s betreft, door Humo ernstig beschadigd,’ schreef ik. Niet alleen hebben iets minder dan, naar schatting, 200.000 kopers het interview kunnen lezen maar het citaat circuleert ook op het internet. Terwijl het allemaal klinkklare onzin is.

Het interview rammelt aan alle kanten. Een voorbeeld dat heel makkelijk controleerbaar was: De foto van Vik Franke met geweer op pagina 135 die, ook al prijkt mijn naam als credit in het bijschrift, is nimmer door mij gemaakt. Broddelwerk dus!”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen