Vraaggesprek voor Elsevier 

Leon de Winter en Jan van Vlijmen

Empathie voor de sjoemelaar.

Gelezen: Elsevier, Sheila Sitalsing in de Volkskrant

Deze doet in 15 pagina’s Elsevier schrijver Leon de Winter verslag van zijn vele ontmoetingen met Jan van Vlijmen. Die nam het initiatief, De Winter stemde toe.

Een paar dingen vraagjes, de antwoorden schrijf je in Nederland niet op:

Waarom moest Joannes Ferdinand Maria van Vlijmen uitgerekend Leon de Winter hebben?

Wat zijn de redenen voor de vermaarde Leon de Winter om op die uitnodiging in te gaan?

Sjoemelende voorvader

De Winter noemt Van Vlijmen “een helder denkende man met een soort zeventiende-eeuwse ondernemingsdrift”. Die link naar de geschiedenis is boeiend: wat is er 17e-eeuws aan Van Vlijmen en corruptie?

In het tv-programma Verborgen Verleden ging De Winter op zoek naar zijn stamboom. We leerden dat zijn beide oma’s en een opa in Sobibor onschuldig vermoord zijn. Ook stuitte hij op een voorvader die werd veroordeeld wegens sjoemelen, maar later dan de 17e eeuw.

In de Volkskrant schreef columniste Sheila Sitalsing:

“De Winter stelt zich empathisch op…’Jan van V. is intelligent, sociaal begaafd, een workaholic. Hij heeft zelfspot en is een gedreven visionair die lange tijd in de hoogste lagen van de wereld van het onroerend goed een goede reputatie had – tot hij door het OM ten val werd gebracht.’

Door het OM. Niet door belazerij en ordinaire diefstal – wat al die ABCDE-constructies in de kern gewoon zijn. Neen, door het OM. Van V. werd ‘in volledige beperking’ opgesloten, zonder enig contact met de buitenwereld. De Winter vindt zoiets ‘voorstelbaar voor gevaarlijke, agressieve arrestanten’, maar niet voor deze ‘geweldloze’ man…

Het stuk is doordesemd van de gedachte dat witteboordencriminaliteit door verbaal begaafde mensen met nette accenten minder erg is dan ruitjes inslaan en stereo’s wegdragen door jongens die ‘duhhuh’ zeggen en het vmbo niet afmaakten….

Ik wacht ondertussen vol smart op een paginagrote glamourfoto van Leon de Winter tussen twee Marokkaanse tasjesdieven die 15 glossy pagina’s lang mogen uitleggen dat iederéén in hun omgeving het doet.”

  • Reacties

  • Onno Aerden | 23/05/11 om 15:21

    eens.

  • Karel | 01/11/11 om 14:33

    Makkelijk stukje, Peter, kort door de bocht, snel schieten en vol stereotypen. Jammer.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen