Sylvia Witteman is niet geamuseerd door gejok 

Peter Vandermeersch

Noemde de Volkskrant onbetrouwbaar omdat de details vaak onjuist zouden zijn, maar NRC-chef struikelt zelf over de details.

In vervolg op Peter Vandermeersch en Sylvia Witteman, waarin de laatste de eerste van liegen betichtte.

In een interview in De Morgen van 11 maart 2011 luidde de vraag van de krant en het antwoord van Vandermeersch:

In de huidige concurrentiestrijd vroeg u de echtgenote van Volkskrant-
hoofdredacteur Philippe Remarque, Sylvia Witteman, om voor u te werken.

“Ja, maar zij had hier eerst gesolliciteerd, maar dat mogen we niet
schrijven. Als ik dan vraag of ze nog geïnteresseerd is, is het een schande
dat ik haar wil wegplukken.”

Witteman tegen Leugens.nl: “Begin januari ben ik benaderd door Ajen Ribbens van de redactie van NRC handelsblad. Hij was bezig met de voorbereiding van de nieuwe bijlage Lux en stelde voor om in de IJsbreker af te spreken. Het moest op stel en sprong want ze hadden haast.”

Witteman gaf als antwoord dat ze het eerst ‘thuis’ wilde bespreken, dat wil zeggen met de hoofdredacteur Philippe Remarque, ook haar partner. “We vonden het een slecht idee. Het zou toch als een motie van wantrouwen tegenover mijn man worden uitgelegd.”

Maar waarom nam Witteman het NRC-aanbod toch in overweging? “Vooral om m’n onderhandelingspositie te versterken. Ook Het Parool had me gevraagd en om dezelfde reden heb ik dat gemeld.”

Maar Witteman heeft er aanvankelijk niet meer geld uit kunnen slepen voor haar columns, nu wel, daar de frequentie is opgevoerd.

Antwoord Vandermeersch

Pogingen om Peter Vandermeersch aan de lijn te krijgen, lukten niet. Hij liet schriftelijk weten:

“Ik heb Sylvia laten contacteren om desgevallend voor ons te schrijven nadat ik van collega’s op NRC vernomen had dat ze, in haar ‘Amerikaanse’ periode, had laten weten dat ze wel belangstelling zou hebben om voor NRC te schrijven. Dat vond ik een prettige gedachte. Want ze schrijft goed en zou uitstekend bij NRC passen. Jammer dat dat er voorlopig niet van komt.”

Dat vatten we op als een bekentenis te hebben gejokt, te meer daar Vandermeersch niet meer reageerde op de wedervraag of hij dit ook tegen De Morgen had verteld of niet.

Redactrice Sjoukje Smedts van De Morgen kregen we wel aan de lijn. Ze weet zeker dat Vandermeersch de gepubliceerde woorden heeft uigesproken. Net als Leugens.nl is ook De Morgen teruggekomen op de kwestie. Echter, anders dan tegenover Leugens.nl had Vandermeersch er nog een verhaal aan toe te voegen:

“In de Verenigde Staten heeft ze journalisten van onze krant te kennen gegeven dat ze graag voor ons zou werken. Ze schreef geen sollicitatiebrief, maar ik lieg niet als ik zeg dat ze interesse toonde. Zo
gebeuren overstappen vaak in de mediasector.”

Witteman tegen De Morgen: “Het enige wat ik kan bedenken, is een persoonlijk gesprek dat ik voerde met een columnist van nrc.next. Die gaf aan dat hij het niet langer alleen kon bolwerken. Ik heb daarop voorgesteld om er op termijn misschien een wisselcolumn van te maken. Dat kun je niet echt solliciteren noemen. Het zou me bovendien verbazen dat Vandermeersch over dit gesprek heeft gehoord”

Witteman tegen Leugens.nl: “Hij liegt nog steeds. Hij had toch gewoon kunnen zeggen: ‘ja, we hebben geprobeerd Witteman weg te kopen”? Dat is toch geen schande?” Wel sprak ze met de collega van nrc.next over samenwerking, dat was een columniste.

Professor Akkermans

Vandermeersch zei ook tegen De Morgen: “Als er daar vandaag al enige
controverse over is, gaat het toch om een storm in een journalistiek glas
water.”

Inderdaad gaat het (bijna) nergens over, ware het niet dat Vandermeersch in De Wereld Draait Door zijn concurrent de Volkskrant voor ‘onbetrouwbaar’ uitmaakte. De combinatie van die beschuldiging en zelf je eigen richting op jokken is niet zo handig.

Voor Peter Vandermeersch deze toegift, Hollandse cultuur over vragen en gevraagd worden:

En vooruit dan maar, deze ook nog even:

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen