Piet Hein Donner jokt een beetje 

Flutadvies is geheim

Bevinding open-source softwarebesparing mocht niet openbaar worden.

Gelezen: WebWereld

Als de gehele landelijke overheid overstapt op open-source software in plaats van betaalde software van Microsoft etc. zou dat maximaal 1 miljard euro opleveren. Dat staat in het rapportje ‘Sorry, we’re open’

Het onderzoek komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Piet Hein Donner ontkende het bestaan van het onderzoek maar moest het onder druk van SP-kamerlid Rik Janssen toch naar de Tweede Kamer sturen. Donner jokte dat een ‘privéstuk’ van een van zijn ambtenaren was.

Het is niet ‘privé’ maar wel een ‘ondeugdelijk onderzoek’ volgens Donner die het om die reden onder de pet wilde houden. Jammer, we hoopten stil dat Donner weg zou blijven van Leugens.nl. Maar helaas, welkom, Piet Hein, ook gij!

Het stond slechts kort op Rijksoverheid.nl. U kunt het nu hier lezen. Het blijkt een vingeroefening te zijn uitgaande van diverse vormen van besparingen op de 170.000 werkplekken van de Rijksoverheid die nu voor het overgrote deel voorzien zijn van software van Microsoft. Om tot 1 miljoen besparing te komen is een periode van tien jaar nodig.

 • Reacties

 • Thieu | 11/03/11 om 12:17

  De eventueel te behalen besparingen over 10 jaar waren niet 1 miljoen maar een miljard :-)

 • Ctrpllr | 11/03/11 om 12:54

  Nee, in het artikel gaat het over max 1 miljard PER JAAR:

  “Globale berekeningen laten zien dat de potentieel te behalen besparingen fundamenteel zijn: van plm. 60 Milioen Euro per jaar in een minimumscenario waarin alleen gesloten standaards vervangen worden door open standaards in de generieke ICT voorzieningen tot plm 1 Miljard Euro per jaar in een maximum scenario waarin naast het invoeren van open standaarden ook open source software ingevoerd wordt in omgevingen waar dat mogelijk is.”

 • Oliebol | 11/03/11 om 14:35

  Ik heb het stuk gelezen, en zo slecht is het niet. De besparingen zijn niet echt hard gemaakt, maar geven wel een inschatting wat de mogelijkheden zijn. Al zouden we de helft halen in realiteit dan zou dat nog geweldig zijn!

 • Cor | 11/03/11 om 15:20

  De aanpak, zoals beschreven in het rapport werkt aan twee kanten positief: je pleegt inspanningen, waarvoor mensen dus zinvol werk doen, en je geeft minder geld uit, dat anders grotendeels naar het buitenland verdwijnt.

 • Chasalin | 11/03/11 om 17:05

  opmerkelijk dat op de site van NOiV het document van het A7-project niet meer te vinden is.
  In 2004 werd de mogelijke besparing al geconstateerd voor lokale overheden.

  Voor de liefhebber:
  http://www.sonad.nl/downloads/Uitgebreide_geconsolideerde_POC_A7_OSOSS_v1.1g.pdf

 • Peter Olsthoorn | 13/03/11 om 21:42

  @chasalin
  De open source-lobby is toch geen betrouwbare bron in deze?

 • Chasalin | 14/03/11 om 12:46

  @peter Olsthoorn
  Wat is wel betrouwbaar?
  Gelobby vanuit de industrie wordt normaal gevonden.
  OSOSS en NOiV zijn overheid-geí¯nitieerd dus in hoeverre is er sprake van lobby?
  Lobbyen is meestal omdat iemand er iets aan kan verdienen en aan FOSS kun je niet meer of minder verdienen dan aan closed source, dus de enige winst is een besparing voor de klant. Overheid in dit geval.

 • Willem Kossen | 14/03/11 om 13:35

  Het rapport is toch wel erg tendentieus. De cijfers zijn indrukwekkend, maar houden geen rekening met de kosten van een zeer ingrijpende migratie die nog jaren na-echo’en. De uiteindelijke besparing is zeker veel minder.

  Het onderliggende probleem is dat dit steeds gebeurt. We zien ééndimensionaal een enorme besparing, maar als je breder kijkt naar werkelijke kosten, dan is het beeld genuanceerder. Er zijn zoveel verborgen kosten in het inzetten van ICT.

  Overigens ben ook ik van mening dat het Open goedkoper kan dan Gesloten. Daar is echter wel een wat degelijker rapport voor nodig. Het is erg jammer dat dit rapport niet die kwaliteit al heeft, dat zou de discussie de goede kant op helpen.

 • Peter Olsthoorn | 14/03/11 om 19:32

  @chasalin en @ Willem Kossen
  Al enige jaren volg ik de open source beweging nauwgezet en keer op keer stelt die de zaken te gunstig voor. Dat de industrielobby liegt is evident, maar daar leeft ze voor.

  Maar van de open source beweging, en daar reken ik ook de overheidsclubs OSOSS en NOiV toe gezien hun uitingen, zou wat meer objectiviteit niet misstaan.

  Het is niet zo makelijk, ofschoon de Nl overheid de oren wel erg makkelijk naar Microsoft cs laat hangen. Op kostenbeparing met IT wordt niemand bij de overheid afgerekend.

  Tot op het hoogste niveau worden risicos gemeden wat niet zo gek is gezien de openbare afstraffingen als het eens fout loopt.

  De tragische realiteit. Moed ontbreekt…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen