Miquel Ekkelenkamp heeft genoeg van het gehuichel 

Ogen Warenautoriteit gesloten voor antibiotica

Landbouw heeft een enorme kluit boter op het hoofd, vindt wetenschapper. Kom er maar in, minister Verhagen!

Miquel Ekkelenkamp is behalve microbioloog aan de Inoversiteit Utrecht ook schrijver (Miquel Bulnes schrijft dit weekend in ‘Opinie & Debat’ van NRC Handelsblad op ‘strikt persoonlijke titel’ (dat is kennelijk een verschil met ‘persoonlijke titel’) samengevat: De Voedsel- en Warenautoriteit mag de schade voor de volksgezondheid van te veel antibiotica voor kippen niet onderzoeken. Landbouw vreest dat de waarheid bekend wordt.

“..In toenemende mate bevinden zich tussen de ziekteverwekkers zogeheten ”˜extended-spectrum beta-lactamase producerende bacterií«n’ (voor het gemak verder aangeduid als ”˜ESBLs’), en ESBLs reageren niet op behandeling met penicillines en cefalosporines. Ze zijn resistent. Dat is vervelend, want hierdoor krijgen zieke patií«nten niet meteen het juiste antibioticum en dat kan schadelijke gevolgen hebben, soms zelfs levensbedreigende gevolgen…

Lange tijd kwamen de ESBLs nauwelijks voor in Nederlandse ziekenhuizen, maar opeens verspreiden ze zich razendsnel. Tussen het jaar 2000 en nu is het percentage bloedvergiftigingen dat ESBLs veroorzaken, toegenomen van minder dan 0,1 procent naar meer dan 3 procent. Het blijkt dat in ieder geval een gedeelte van deze toename (bij eenderde van de ESBLs is het nu bewezen) direct is terug te voeren op onze veestapel.

Een recente studie van het UMC Utrecht en de Utrechtse faculteit diergeneeskunde heeft aangetoond dat mensen ESBLs oplopen door het bereiden of eten van kippenvlees. ESBLs zijn er in vele soorten en maten, maar precies dezelfde werden aangetroffen in kippenvlees uit de supermarktschappen en bij patií«nten. Sterker nog, het bleek onmogelijk kip te kopen die ní­et met ESBLs was besmet.

Dit was te verwachten. Resistentie in bacterií«n ontstaat door overmatig gebruik van antibiotica. En zo terughoudend als we in de Nederlandse gezondheidszorg zijn met het voorschrijven ervan, zo kwistig wordt ermee gesmeten in de veehouderij.

Meer dan 90 procent van alle antibiotica in Nederland wordt daar verbruikt (550 ton per jaar) en gemiddeld wordt elk dier meer dan een week antibiotisch behandeld…

…Het massale gebruik van antibiotica heeft ertoe geleid dat nagenoeg álle Nederlandse kippen ESBLs bij zich dragen. Dit is pas recent onder de aandacht gekomen doordat de verantwoordelijke instanties – het ministerie van Landbouw en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) – er niet alleen voor kozen het probleem volledig te negeren, maar het ook hebben trachten te verbergen.

‘Schandalig en hypocriet’

De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld introduceerde ooit twee soorten onbekenden: de known unknowns en de unknown unknowns. Landbouw en de VWA hebben er een derde categorie aan toegevoegd: deknown unknowns die unknown moeten blí­jven.

Universitaire centra hebben het onderzoek naar besmetting van kippenvlees met ESBLs verricht, maar in feite betreft dit werk waarvoor de VWA wordt betaald. Dat zij dit niet heeft opgepakt (sterker nog: geweigerd heeft enig onderzoek ernaar te steunen) toont aan hoe deze instantie is gekortwiekt door de aansturing vanuit Den Haag.

Zeker wanneer Landbouw onder CDA-ministers valt, wordt het departement geregeerd door de angst om maatregelen te moeten nemen die de agrarische sector treffen en saboteert zij onderzoek waarvan de uitkomsten mogelijkerwijze ingrijpen noodzakelijk maken.

Hoe deze sabotage werkt en wat daarvan de gevolgen kunnen zijn, wordt mooi beschreven in het rapport-Van Dijk uit november 2010 over de bestrijding van Q-koorts.

Toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) en haar departement blokkeerden toen systematisch elke studie die het RIVM en de GGDs wilden verrichten naar het verband tussen zieke geiten en zieke mensen. Terwijl het aantal Q-koortspatií«nten exponentieel toenam, werd de besluitvorming getraineerd met steeds weer nieuwe commissies en werkgroepen.

Ook het ESBL-probleem wordt keer op keer vooruitgeschoven met nieuwe commissies, deskundigenberaden, innovatienetwerken en taskforces. Ronduit schandalig en hypocriet…”

 • Reacties

 • niquote | 27/02/11 om 13:10

  “Kip, het meest veelzijdige stukje vlees” is dus een volstrekt correcte weergave van de werkelijkheid.

 • Mar. | 27/02/11 om 13:15

  Staat ook bij mijn locale Pakistaan gewoon op het menu; “Chicken intifada masala”.

 • William | 11/03/11 om 22:56

  We kunnen er grappig op reageren, maar eigenlijk is het te schandalig voor woorden dat dit gebeurd. En de onwetende Nederlander die slaapt rustig verder. Het probleem zit hem inderdaad bij een deel van het CDA (want bijv. mensen als Klink probeerde hier wel wat aan te doen).
  Over het algemeen drijft het CDA nu alleen nog op stellige kiezers die bij elke verkiezing altijd op dezelfde partij stemmen en op landbouwers / veehouders (stellige kiezers en landbouwers / veehouders kunnen ook als één gezien worden). En ondanks dat het een zwaar verliezende partij is bij alle verkiezingen mag ze nog wel gewoon meeregeren. Een op machtverwervende partij, dat is het enige waar zij nog op drijven. Niet op christelijke naastenliefde of rentmeesterschap, maar het recht denken te hebben altijd mee te mogen regeren en te bepalen. En de gevolgen ziet NL nu met gisteren de Q-koorts en vandaag de ESBL. En wat wordt het morgen wat weer onder de graszode geschoven moet worden?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen