P.r. verdient een oorlog 

Rode Kruis helpt bij leugen bloedbad

Rode Kruis prettige partner voor het Amerikaanse leger.

Gelezen: Aftenposten,

Terug naar 2009, nieuws over onenigheid over het aantal slachtoffers bij een aanval in Afghanistan: “Bij gevechten die eerder deze maand in de provincie Farah in het westen van Afghanistan plaatsvonden zijn niet 140, maar twintig tot dertig burgers omgekomen. Dat is de voorlopige conclusie van een woensdag vrijgegeven onderzoeksrapport door het Amerikaanse leger.

De Afghaanse regering heeft steeds gezegd dat op 4 en 5 mei in het district Bala Baluk bij grondgevechten en luchtaanvallen door het Amerikaanse leger zo’n 140 burgerdoden vielen.

Volgens het Amerikaans legercommuniqué toonde onderzoek echter aan dat ongeveer zestig opstandelingen en twintig tot dertig burgers zijn gedood bij de gevechten in het district Bala Baluk.”

De Noorse krant Aftenposten nam er de ‘cable‘ bij die met Wikileaks vrijkwamen en een beeld bieden van NAVO, de VS en het Rode Kruis bij over ‘Bala Baluk bloedbad’ op 4 mei 2009. Het toont het Rode Kruis die heult met de belangen van de NAVO en de Amerikaanse troepen in Afghanistan om het gemelde aantal doden te temperen.

Karl Eikenbarry, Amerikaanse ambassadeur in Kabul, zei op een persconferentie over de slachtoffers: “We zullen nooit het exacte aantal weten”. Rode Kruis commandant Reto Stocker zei: “‘Tientallen mensen werden gedood.” Een commissie onderzocht het incident en concludeerde, “26 burgers en 78 Taliban-strijders werden gedood.”

Dan is er een ontmoeting op 13 juni 2009 op de Amerikaanse ambassade in Kabul. De chef van het Rode Kruis in Afghanistan, Reto Stocker, heeft een rapport samengesteld met exacte cijfers over de dood van burgers tijdens de aanval Bala Baluk, een “een inferno van schreeuwende, verminkte en bloedende mensen.” De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen.

De uitingen van de VS en andere militaire troepen waren flagrante leugens, schrijft Aftenposten. Maar het Rode Kruis heeft slappe knieí«n. “In a detailed discussion with the Ambassador on the sequence of events, Stocker agreed with U.S. military officials that the first group of individuals hit with the first bomb from the B-1 near the mosque were insurgents. He found no villagers who alleged that civilians were killed in that strike.

However, he did not agree that subsequent lines of people observed moving rapidly between structures were insurgents. He showed photos of narrow paths where the movements took place, saying they tied in with the aerial video, and described multiple accounts by witnesses of families fleeing the battle with parents carrying children in their arms. Stocker said that 47 and 42 residents were killed in the second and third strikes, respectively.”

Dat gaat nog even door maar de ambassadeur en de Rode Kruis-chef zijn het erover eens dat openbaarmaking van het hoge aantal slachtoffers niet goed is. Het moet ‘low-key’ blijven.

De diplomaat in de kabel nog: “Reto Stocker is een van de meest geloofwaardige bronnen voor onpartijdige en objectieve informatie in Afghanistan, en heeft 4 jaar ervaring als hoofd van de ICRC-missie hier.”

Aftenposten heeft het Rode Kruis afgelopen week gevraagd naar de reden om haar verslag achter te houden. De woordvoerder van het Internationale Rode Kruis in Gení¨ve zei tegen de krant dat het om een ‘vertrouwelijk rapport’ ging en de kwestie is afgehandeld met de autoriteiten.

“Dit is een standaard procedure om voor maximale bescherming op de korte en lange termijn te zorgen, zowel voor civiele als andere partijen.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen