Baas R.K. kerk hield pedopriester hand boven het lid 

Ad Simonis, kardinaal

Plaatste een veroordeelde pedofiele priester over, waarna deze opnieuw kinderen misbruikte.

De teneur van zijn eerdere uiting “Ich habe es nicht gewusst” blijkt geheel juist. Hij wist het dondersgoed en loog.

Gelezen en gezien: NRC, Archief Wereldomroep, Nieuwsuur, RTV Utrecht

Kardinaal Simonis hielp in 1991 een veroordeelde pedofiele priester aan een nieuwe baan als pastoor de Sint Henricusparochie in Amersfoort, na gebleken misbruik in Zoetermeer inclusief een veroordeling.

Simonis gebruikte eerder de uiting ‘Ich habe es nicht gewusst’. Dit blijkt nu in de figuurlijke betekenis juist te zijn: ik wist het wel degelijk.

Aartsbisschop Wim Eijk, de opvolger van Simonis, heeft de priester in 2010 alsnog verboden om nog pastorale taken uit te oefenen. Simonis, van 1983 tot 2007 aartsbisschop, was door toenmalig bisschop Philippe Bí¤r van Rotterdam geí¯nformeerd dat de priester in Zoetermeer jongens misbruikte.

Bí¤r deed geen aangifte, Simonis ook niet en gaf hem een nieuwe werkkring in Amersfoort en verzweeg het verleden van de man.

Wel al veroordeeld

Het Openbaar Ministerie zegt dat tussen 1987 en 2008 zes slachtoffers van de priester aangifte hebben gedaan. In 1988 zijn de aanklachten van seksueel misbruik voorwaardelijk geseponeerd wegens de ‘slechte gezondheid’ van de verdachte.

In januari 1990 kreeg de priester drie maanden voorwaardelijke celstraf nadat hij opnieuw dezelfde misdaden pleegde. Ondermeer een psychiatrisch rapport besproken en therapie waren aanleiding voor de lage straf. Het dossier is vernietigd.

De priester werd tijdelijk weggestopt in een jezuí¯etenklooster in Zeist, wilde weer terug als priester, en Bí¤r liet hem via een onderbaas aanbevelen bij Simonis. Die schreef ook: “Kardinaal Simonis kent Ron overigens vrij goed.” De veroordeelde zelf: “Een hartelijke relatie.”

Voor RTV Utrecht is de priester Ron van der V. (59) geí¯nterviewd. Hij liegt er nog wat aan vast. Simonis liegt ook door: ”žIk heb de priester geen bescherming geboden.”

Ex-staatssecretaris health pharmacy online betrokken

Hanneke Brunt, moeder van een slachtoffer, ging rond 1995 verhaal halen bij Simonis. “Hij zei: ”˜Dit bestaat niet in de Rooms-Katholieke Kerk. Daar doen wij niet aan. Hoe komt u aan die verhalen?’ Hij kende die priester, zei hij.” Simonis ontkent het gesprek.

De katholieke club Hulp en Recht oordeelde op 7 april 1997 in een brief aan Simonis dat de Kerk niets had gedaan voor de zoon van Brunt. V. ontslaan was echter onnodig volgens Virginie Korte-van Hemel van Hulp en Recht, ook oud-staatssecretaris van Justitie (CDA).

 • Reacties

 • Mar. | 15/02/11 om 16:29

  Godsdienst is geen opium voor het volk dat het volk verdooft, zoals Marx beweerde; het is eerder een agressief makende drug die de grendels van het persoonlijk geweten opzij schuift, waardoor mensen tot alles in staat zijn.

  Michel Onfray
  Atheologie, 2005.

 • Kloof | 16/02/11 om 12:16

  De psycholoog ziet de mens in zijn algehele zwakte; de jurist in zijn algehele slechtheid; de kardinaal in zijn algehele domheid.

  Vrij naar Arthur Schopenhauer (1788-1860)

 • ppm.geurts | 05/12/11 om 12:25

  Wat te doen met liegende Clerus-mannen, die zeggen , met opperclerusman Simonis?
  Mag deze leugenaar de biecht afnemen van zondaars, die klein zijn bij de zonden van Simonis? Mag deze man jonge-mannen tot rk.priester wijden, alsof deze Ad S. in staat is om maar iemand te wijden, terwijl hijzelf totaal ont-wijd is?
  mijn broer van 16-17 werd in opleiding verkracht door de hoogste kerkman/directeur en pleegde vv suicide en toen moest alles “onder de rk.pet”, in samenspan tussen politiek en kerk, allen deden er alles aan om de kerk buiten schot en schuld te houden, de ouders moesten zwijgen, anders zouden ze po in de hel belanden. Ze moesten boete-doen, verkochten hun huis om eea cash aan pastoor te geven, die eea buiten de kerkboeken in eigen zak stak. Wir haben dass alles nicht gewusst, ja, ja, de rk.doofpot is heel groot.
  Nu blijkt, dat ‘honderden gevallen’ uit het rk.moeras boven komen, als rk.karma, dat nu recht gedaan wordt en de kerk mag afrekenen, doch de suicide-jongeren blijven dood.

  ppm

 • a.w.delleman | 02/01/12 om 17:52

  Wat moet je er nog van zeggen.Ik als man van 87 leef nog
  steeds met het verleden,omdat ik op de st’jacobschool
  jaren lang ben misbruikt door frater theodaat(man v God).
  Als kind moest ik al naar de zenuwarts,wat moesten ze met
  mij beginnen thuis.Toen het is uitgekomen,was hij de dag
  daarna weg,om vervolgens over geplaatst te worden naar
  Eindhoven.Of hij daar meer slachtoffers heeft gemaakt,
  ik hoop van niet.Maar ik ben nooit los gekomen van die
  kleffe vieze beleving als kind.

 • ppmgeurts | 13/12/12 om 17:00

  de pedokerk zal, als PETRUS, die Jesus verraadde 3x, zich ombrengen, dat is de karma-wet wereldwijd…

  ook Simonis zal zich ombrengen, zijn leugens helpen hem niet langer,ondanks clerus-grappen en grollen.
  we beleven de laatste dagen van de RKK-BAALS-kerk.

  Jesus stichtte geen kerk, geen clerus-mannen, een goud en ander gedoe, alleen ”volg mij na…”
  IK BEN DE WEG, DE WAARHEID, HET LEVEN…
  wie in mij blijft, dan blijft ik in deze en deze zullen mij ervaren…de weg van LIEFDE…

  De baals-religie kwam via Constantijn aan de macht, en zal zo ook in onmacht komen en zich ombrengen…
  de pausen brengen zich allen om, ook A. Simonis, al is de leugen nog zo slim en snel, de waarheid haalt hen allen in.

  mensen mogen wakker worden en ombuigen…

  mvg, ppmgeurts,

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen