Polsbandjes voor onevenwichtigen

“Die polsbandjes die energie geven, dat lijkt me wel wat”, zei een vriend tijdens het hardlopen. “Hocus-pocus”, antwoordde ik. Nog geen 24 uur later was het gebeurd met ‘Power Balance’ in Australií«.

Gelezen: Veroordeling Power Balance ACCC, Austalische Consumentenautoriteit.

Power Balance mag in Australií« niet meer claimen dat haar polsbandjes prestatieverhogend werken zolang dat niet wetenschappelijk bewezen is. Ook moeten consumenten hun geld terug kunnen vorderen na aankoop van zo’n polsbandje. Ook moet reclame met valse claims worden herroepen.

Power Balance, een Amerikaans bedrijf, claimt dat de dragers van het bandje extra balans, kracht en lenigheid genieten als gevolg van het dragen van de polsband. Ook spelers van het Nederlands elftal droegen de prestatieverhogers tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. Wesley Sneijder kwam er het eerst mee op de proppen, waarna onder anderen Giovanni van Bronckhorst, Rafael van der Vaart, Arjen Robben en zelfs de gereformeerde Dirk Kuyt tot de gelovigen gingen behoren.

Power Balance gaat gewoon door met de verkoop en belooft dat het er ‘zeer binnenkort’ een Nederlandse website zal openen. Die is er al: Power-balance.nl. Deze verwijst naar een Verklaring:

“Power Balance stands by our products,” said Keith Kato, President of Power Balance, LLC. “Millions of people around the globe are wearing Power Balance products and are thrilled with the results. Dozens of high profile professional athletes swear by the results they’ve experienced from wearing our products.” CNBC recently named Power Balance as the “Sports Product of the Year for 2010.” Our bracelet was also one of Amazon’s ‘Top 5 Best Sellers’ during the recent holiday shopping season. health first pharmacy We are the clear leader in the market for performance technology accessories and we owe it all to our customers who wear and believe in the product.”

De Nederlandse importeur Surf Unlimited Trading is voorzichtig: “Power Balance armbandjes, gedragen door iedereen, van directeuren tot surfers lijken “the next big thing” in performance technology. Gebruikers geven aan beter in balans te zijn maar ook sterker en leniger. Ze dichten de bandjes haast magische waarden toe.”

Dat is het gevolg van een veroordeling van de eerdere claims door de Reclame Code Commissie. De illustere bandjes werden ook genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2010, een initiatief van de Vereniging tegen Kwakzalverij om dubieuze praktijken onder de aandacht te brengen.

 • Reacties

 • Qvic | 25/01/11 om 00:46

  De claim op dat deze bandjes je in balans zou brengen is í¨í¨n grote onzin, want een permanente magneet verstoord juist je eigen balans, deze beí¯nvloed je meridianen op een verkeerde manier. Want de permanente magneet staat haaks op je eigen magnetisch veld, dat veroorzaakt juist verstoring omdat ons lichaam een pulseerde werking heeft die door een permanente magneet wordt geneutraliseerd.

 • Cees | 25/01/11 om 23:04

  Dus die bandjes werken niet?
  Goh die zag ik niet aankomen zeg, wat een nieuws.

  Wel weer een mooi voorbeeld van de kracht van marketing. Mensen WILLEN gewoon geloven in al die mooie beloftes, helemaal als er nog wat zogenaamde ”supersterren” aan meedoen.

  Respect voor de bedenkers van dit prul, en een lange neus naar al die duffe schaapjes die er zijn ingetrapt.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen