Wouter Bos, Pieter Broertjes en Bert Wagendorp

Triootje mannen van middelbare leeftijd onderuit met geheugenverlies over ‘de precieze formuleringen’.

Wouter Bos heeft er in 2007 bij toenmalig hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant aangedrongen op het ontslag van columnist Bert Wagendorp.

Dat beweerde althans Wagendorp in een interview voor het programma Kunststof van 3 november 2010 op Radio 1. De columns van Wagendorp zouden de PvdA zetels kosten, vreesde de partijleider van de PvdA en vicepremier, aldus het relaas van Wagendorp.

Pieter Broertjes gaf de boodschap door, maar ontsloeg Wagendorp uiteraard niet. Iedereen tevreden: Bos kon zijn zegje doen, de hoofdredacteur in een heldenrol door zijn ‘rug te rechten’ en de columnist apetrots dat zijn verhaaltjes kennelijk invloed hebben.

Maar die trots moest ook groter worden. Dan vertel je erover. Dat deed Wagendorp eerder bij BNR Nieuwsradio. Maar dat hoorde vrijwel niemand. Kunststof wordt veel beter beluisterd en de interviewer was Frenk van der Linden met wie het prettig delen van geheimpjes is.

Wagendorp in zijn column afgelopen zaterdag, over Broertjes: “Wouter Bos had hem gebeld, zei hij, om zijn ongenoegen over de column van die ochtend kenbaar te maken. Bos had tegen hem gezegd dat mijn bijdragen de partij zetels kostten, en daar werd de vicepremier, minister van Financií«n én partijleider niet echt blij van – zo riant zat de PvdA toch al niet in de zetels.

Verder kwam het erop neer dat Bos het volgens Broertjes een goed idee zou vinden als er eens iemand anders columns over de PvdA en andere heikele kwesties ging schrijven. Ik herinner me de precieze formulering niet meer, maar ik weet nog wel dat ik even later lichtelijk ontdaan tegen een collega zei dat Bos volgens de baas op mijn vertrek had aangedrongen.”

‘De precieze formuleringen’ stonden het heldendom van de columnist even in de weg. Bos belde met Wagendorp: “…nooit, zei Wouter Bos, nooit had hij het in zijn hoofd gehaald om op mijn vertrek aan te dringen. Dat van dat dreigende zetelverlies, dat zou hij in zijn woede gezegd kunnen hebben tegen Broertjes, maar meer ook niet…

Broertjes zei gisteren dat hij zich niks van ons gesprek kon herinneren. En ook niet van het gesprek met Bos overigens. Zo gaat het met de waarheid. Je staat er met je neus bovenop en zij ontglipt je waar je bij staat.”

Pieter Broertjes Twitter: “Bert ik herinner me het niet als een belangrijke kwestie. Was het niet meer een goede grap? Van ontslag was zeker geen sprake.”

Wagendorp schreef er eerder niet over. Broertjes is actief voor de PvdA. Bos vertrok.

 • Reacties

 • renzo | 30/11/10 om 19:43

  iets anders, nog niet achterhaald, heer Olsthoorn: om welke column(s) zou het zijn gegaan?
  ben heel benieuwd hoe schokkend wagendorps columns zijn.
  Ik lees hem graag, maar schokkend voor Bos… ik weet het niet.. wie zoekt het uit?

 • Peter Olsthoorn | 06/12/10 om 21:28

  @renzo Ben bang dat je mij niet begrijpt en/of ik jou niet.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen