Gebrekkig checken bij mediageniek onderwerp 

Stierenvechter worden

Een Nederlander in opleiding als stierenvechter in Spanje; lekker nieuws, dat je niet kapot moet checken.

Gelezen: FHJ Factcheck

Idee: de pers een verzinsel voeren in de hoop dat ze toehapt uit sensatiehonger. Een perfect voorbeeld vormde Wilder, de neger van Venlo, een journalistieke fictie in verschillende lagen van Roy van den Burg.

In navolging verscheen er Drentse matador (17) op jacht naar Spaans succes, een ‘reisverslag’ van ene Reinoud Homan in Drenthe:

“Hij lijkt een doodgewone 17 jarige jongen van het platteland, maar er gaat veel schuilen achter zijn blonde lokken. Zo spreekt hij bijvoorbeeld vloeiend Spaans en heeft hij een grote passie: stierenvechten.

Wat voor velen een gruwelijk spektakel is, is juist Reinouds grootste wens sinds jaren en binnenkort gaat deze droom zelfs in vervulling. Op 24 september vliegt hij namelijk naar Spanje om uiteindelijk een jaar aan de Escuela Taurina (stierenvechters school) van Madrid te studeren. En misschien blijft hij na dat jaar nog wel langer. “Maar dat is voor later.” zegt Reinoud, “Het kostte al genoeg moeite om í¼berhaupt een plek daar te bemachtigen als buitenlander.”

Media doken erop, en tuinden erin. FHJ Factcheck telde 23 media die berichtten over ”˜de matador in spé’, waaronder ANP (en daarmee vele andere titels), De Wereld Draait Door (DWDD), Algemeen Dagblad, De Telegraaf, Dagblad van het Noorden, Nu.nl, RTV Drenthe, NOS Headlines, de Wereldomroep, RTL Z, Pownews, Het Reformatorisch Dagblad, De Coen en Sandershow, De Morgen. Ook Pauw & Witteman informeerden maar de jongeman vond dit niet boeiend.

Zie hier de ontboezeming van de slimme Reinoud, gezegend met gevoel voor humor:

Een vriend van hem die twitterde dat het onzin was, kreeg als reactie: “Ja ja, het staat in de krant.” Media hadden ook haast, zoals De Telegraaf en Het Dagblad van het Noorden. Homan mist de zelfspot in de ‘oude media’, die hij wel ziet bij bijvoorbeeld BNN.

De enige partij waar werd gecheckt waren de ouders van Homan en die speelden het spel mee. Hoe ver mag je gaan met media misleiden?

En maakt het voor veel van de genoemde media nog uit of iets waar gebeurt of een sappig verhaal is? Moderne mores van de betrokken journalist van het Nieuwsblad van het Noorden, Berend Otter: “Toch zit ik er niet mee. Ik vind het eigenlijk nog wel een leuk verhaal.”

De Telegraaf, begeleid door de nodige Spanje-gerelateerde advertenties van Google

“Drentse matador naar Spanje
door Nicole van der Burg
NIEUW-SCHOONEBEEK – De één vindt het dierenmishandeling, de ander noemt het kunst. De 17-jarige Reinoud Homan uit het Drentse Nieuw Schoonebeek behoort duidelijk tot die laatste groep. Zijn grote passie is stierenvechten. Eind oktober begint hij zelfs aan de opleiding tot stierenvechter, of ‘matador’, in Madrid.

Toegelaten worden tot de opleiding aan de ‘Escuela Taurina’ bleek niet eenvoudig. Buitenlanders komen er maar moeilijk binnen. Reinoud hield echter vol. “Ze hadden daar zoiets van: dit is iets Spaans”, vertelt hij. “Maar ze konden me niet weigeren als inwoner van een EU-land.”

De ‘gezonde boerenjongen’ werd als klein joch gegrepen door het stierenspektakel toen zijn buurjongen Bas hem meenam naar een wei met jonge bokken. Gewapend met een rood tafelkleed werd er vol vuur ‘stierenvechtertje’ gespeeld. “Gelukkig word je tijdens de opleiding niet meteen tegenover een stier gezet!”

Het lijkt slechte timing van de Drent, net klaar met het vwo. De kritiek op de ‘corridas’ is feller dan ooit, en in Catalonií« inmiddels verboden. Zelfs in het diepe zuiden van Spanje met al zijn tradities, staat het stierenvechten steeds vaker ter discussie. “Er zit zoveel meer achter. Voor mij is het kunst,” zegt Reinoud. “Ik ga er voor!”

Zuster Pownews, die er de nodige reacties van opgewonden standjes mee verzamelt:

“Nederlandse tiener wordt stierenvechter

De 17-jarige Reinoud Homan vertrekt vrijdag naar Madrid om aan zijn opleiding stierenvechten te beginnen.

De 17-jarige Reinoud Homan uit Nieuw-Schoonebeek vertrekt vrijdag naar Madrid om aan zijn opleiding stierenvechten aan de Escuela Taurina te beginnen.
De jongen uit het Drentse dorp werd in eerste instantie aan de ongewone vervolgopleiding als buitenlander geweigerd. Door zijn eigen volharding werd hij alsnog aangenomen, aldus zijn moeder. Het is voor het eerst dat een niet-Spanjaard wordt toegelaten tot de school.

De fascinatie voor Spanje en de Spaanse culturen zat er volgens de moeder al vroeg in. Als jochie joeg hij de geiten en bokken bij de buren van zijn grootouders op. “Hij was met de dieren aan het stierenvechten. Buurtjongens hebben hem wel eens bloedend uit de hokken getrokken, omdat de agressief geworden bokken de jongen in een hoek hadden gedreven”, aldus zijn moeder.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen