Volkskrant en zijn onbetrouwbare bron 

Koopkrachtplaatjes Nyfer

Blunder door overmoed en pech

Nyfer doet onderzoek op verzoek, bijvoorbeeld naar de kosten van immigratie voor de PVV van Geert Wilders. Ook de Volkskrant ging er te rade

De opening van de Volkskrant van zaterdag 5 juni 2010:

“Koopkracht daalt bij rechts en stijgt soms flink bij links

Onderzoeksbureau Nyfer berekent voor de Volkskrant de effecten op de koopkracht van zes modelgezinnen. De verschillen zijn aanzienlijk.

Van onze verslaggevers PIETER KLOK, XANDER VAN UFFELEN”

Vervolgens schrijft de krant dat door ‘de plannen van rechtse partijen’ de koopkracht er de komende jaren gemiddeld op achteruit zal gaan en bij de ‘linkse partijen’ zal stijgen. Het verschil zou oplopen van tientallen tot honderden euro’s per maand.

“Dit blijkt uit een berekening van het onderzoekbureau Nyfer van zes modelgezinnen in opdracht van de Volkskrant.”

(De rest van het artikel dat hier stond is op 3 juni 2012 verwijderd op last van het bedrijf Auxen dat de auteursrechten van de Volkskrant bewaakt.)

De Volkskrant op maandag 7 juni jl op de vóórpagina:

rectificatie
Koopkracht ouderen bij CDA, D66 en VVD op peil

“PIETER BROERTJES

De Volkskrant heeft zaterdag ten onrechte gemeld dat bij CDA, D66 en VVD de koopkracht daalt voor alleenstaande AOW’ers en voor gepensioneerde echtparen. De koopkracht blijft juist ruwweg gelijk. Het koopkrachtverschil tussen links en rechts is daardoor minder groot dan zaterdag gemeld.

Onderzoeksbureau Nyfer, dat de cijfers had aangeleverd, heeft enkele rekenfouten gemaakt. Bij de VVD en D66 vallen na correctie de koopkrachtcijfers van de vier modelgezinnen daardoor minder negatief uit. De andere conclusies uit de artikelen blijven ongewijzigd.

De Volkskrant betreurt de fouten en biedt hiervoor excuses aan. De krant heeft Nyfer gevraagd alle berekeningen nogmaals tegen het licht te houden.

Pieter Broertjes”

Volkskrant Ombudsman: “Het plan, bedacht in Amsterdam, werd door de Haagse redactie ontraden. Die vond het te risicovol om koopkrachtplaatjes te laten uitrekenen. Begin er niet aan, het wordt een puinhoop, luidde het Haagse advies.

Dat gevaar is ook in Amsterdam onderkend, maar omdat het onderzoeksbureau bleef verzekeren dat het allemaal goed zou komen en dat alle reacties van de politieke partijen zouden worden verwerkt, is de productie toch doorgezet.

Op het moment dat de krant op de drukpers lag, kwam in Amsterdam het besef dat het toch niet goed was gekomen. Bij het CDA had Nyfer een rekenfout gemaakt en bij de VVD en D66 zijn opmerkingen over een fout in de berekening van de zorgpremie in eerste instantie genegeerd. Toen Nyfer later alsnog meldde dat beide partijen gelijk hadden, was de krant al gedrukt en onderweg naar de lezers.”

Zie ook:
Opinie Kees Schaepman

  • Reacties

  • D. G. Neree | 14/06/10 om 03:01

    het zal wel een actie zijn om het bureau verdacht te maken. Er spelen hier grote politieke belangen. Vreemd eigenlijk. Bijstandsmoeders wel berekenen en immigranten niet? Rare jongens die Internationaal Socialisten

  • Qvic | 14/06/10 om 19:29

    Je kon op je vingers wel natellen dat Nyfer pro links is.
    Alle linkse partijen willen dat de (onzinnige)belastingen omhoog gaan voor de burgers en de rechtse partijen voor lasten verlichting zijn.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen