Dodenherdenking 2010 

De Schreeuw

‘Onwel geworden’

Gezien: Nationale Dodenherdenking 4 mei 2010
Ook:
Get Microsoft Silverlight
(Kijken vanaf ongeveer 1.15)

Ceremoniemeester Eric Burmeister wist de paniek te bezweren met een leugentje:

“Er is iemand onwel geworden. Die wordt inmiddels verzorgd.”

Keuze voor kalmte. Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant van 1 mei

“Tv-verslaggevers werden geprezen om hun rust en beheersing. Terecht misschien, maar hun waarnemingsvermogen is wel heel apart….”

 • Reacties

 • P.E. Middelkamp | 16/05/10 om 12:18

  Hoe de hoogheden hun onderdanen in de steek lieten, ja zelfs wegduwden sprak boekdele, De leugen die hier door de verschillende media werd geí¯ntroduceerd was: “het kordate optreden van de majesteit”. Dus maken dat je wegkomt heeft een oranjegetint synoniem: “kordaat optreden”.

  http://herstelderepubliek.wordpress.com/2010/05/05/staatshoofd-kiest-het-hazenpad/

 • Meiosis | 16/05/10 om 17:47

  “Dus maken dat je wegkomt heeft een oranjegetint synoniem: “kordaat optreden”.”

  Is dit niet juist een constante modus operandi van de familie van Ambsberg?

 • erik | 18/05/10 om 17:49

  @Ceremoniemeester Eric Burmeister wist de paniek te bezweren met een leugentje:

  “Er is iemand onwel geworden. Die wordt inmiddels verzorgd.”

  Nee, hij had ook beter kunnen zeggen dat er een man met draadjes uit zijn jas en een bom tussen het publiek stond die ieder moment kon afgaan, na het schreeuwen van shalom of allah is groot. ach, Peter, je zult het zelf het beste weten hoe om te gaan met een uitbraak van paniek in een menigte. Heel makkelijk van achter de computer. Je zal je been daar maar gebroken hebben, bij de Nationale Dodenherdenking en dan zo’n vriendelijke meneer van Leugens.nl tegen komen, die je dan vertelt: die man daar, die vertelt leugens!!

  Zo is het, zijn dit (de) leugens? Is dit te publiceren? Is dit de moeite eigenlijk waard? Is het komkommertijd? En passant gaat het Koningshuis weer over de tong. Kortom, was niks en dan ook niks meer van maken. Het is al erg genoeg dat dit soort dingen gebeuren. Hoeveel zijn er eigenlijk van deze mensen, die dit veroorzaken? Dat is meer de moeite waard te onderzoeken en publiceren, en dan zonder leugens. De Karst T’s, Mohammed B’s, de Volkert van der G’s…

 • Peter Olsthoorn | 24/05/10 om 12:11

  @eric
  Ik ben het met je eens hoor wat betreft de inschatting om hier te jokken om de kalmte te bewaren, en dat staat ook twee keer in het artikel. Maar het blijft een belangrijke onwaarheid bij een historisch unieke gebeurtenis.

 • Miguel Vroomen | 11/06/10 om 03:59

  Ten tijde van de stilte en de schreeuw was Nederland verwikkeld in maar liefst twee oorlogen, die vooral aan de andere zijde vele burgerslachtoffers heeft gekost en nog zal gaan kosten.. gelukkig zullen zij, door onze twee minuten, een oneindigheid kunnen genieten van pais en vree..

 • Patrick | 05/05/13 om 18:42

  De ceremoniemeester kan niet zien wat er gebeurt door alle rijen mensen voor hem en is ook flink afhankelijk van wat hij door zijn oortje te horen krijgt vanuit de centrale regie en mogelijk nog andere bronnen. Om dan iemand met zo’n rol toch wat als leugenaar neer te zetten, ik vind het persoonlijk wat aan de harde kant..

  En wie weet was het niet zozeer fysiek onwel, maar meer “psychisch onwel” ;D

 • Igor Mortis | 01/10/14 om 07:32

  Tja, wat de ‘schreeuwer’ heeft geroepen is ons nooit medegedeeld.
  Volgens officieuze berichten is dat: ‘landverraders!’ geweest.
  Zo verwart was de man dan toch niet!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen