Vlucht journalist en huisarrest bron 

Onthulling over moorden Israel

Eén van de laatste landen in Midden-Oosten met persvrijheid.

Gelezen: Independent, Times.

De Israí«lische vrouwelijke ex-soldaat Anat Kam (23) heeft tot op heden drie maanden huisarrest wegens het lekken van geheime documenten over moordoperaties. Het is verboden over de zaak, inhoudelijk en over het arrest, te schrijven in de Israí«lische pers. Uri Blau, verslaggever van de Israí«lische krant Haaretz, vluchtte naar Engeland omdat hij publiceerde uit de documenten.

Blau schreef in Ha’aretz een artikel over de moord op een leider van de Islamitische Jihad in 2007. Het Hooggerechtshof had het leger opgeroepen het liquideren van Palestijnen te beperken. De krant was in bezit van een memo van een hoge officier die toestemming gaf voor de liquidatie van drie Palestijnen. Dit memo zou door Kam gelekt zijn.

Israí«lische publicaties proberen de censuur te ontwijken of belachelijke te maken. Het Engelstalige weblog Coteret publiceert erover met links naar artikelen over de zaak
Israí«ls grootste krant, Yediot Ahronot riep lezers op om met de zoektermen ”˜publicatieverbod journalist Israí«l’ via Google News eens na te gaan wat er aan de hand kon zijn

De krant Maariv hekelde zowel de persbreidel door het regime als het gebrek aan verzet van de media, met de woorden: “Door een spreekverbod kunnen we u niet vertellen wat we weten. Als gevolg van luiheid, apathie en blind geloof in de verdediging van het bestel weten we helemaal niets.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen