Gertjan Verbeek van Heracles versus TC Tubantia 

Actie voetbaltrainer tegen letterlijk verslag

Journalist geboycot wegens feitelijke weergave persconferentie

Heracles Almelo trainer Gertjan Verbeek stuurde Henk van Schuppen – verslaggever van De Twentsche Courant Tubantia – weg uit het stadion van de eredivisionist tijdens de training van vrijdag 5 maart 2010. “Ik wil je hier op de trainingen niet meer zien”.

Reden: de publicatie van een vraaggesprek tussen de Heracles-watcher en de oefenmeester in TC Tubantia van 27 februari. Van Schuppen heeft de dialoog met Verbeek, die tijdens de wekelijkse persconferentie plaatsvond, naar eigen zeggen letterlijk geciteerd: “Ik heb het gesprek opgenomen met mijn telefoon en het vraaggesprek feitelijk uitgewerkt”.

Verbeek over Van Schuppen: “Ik vind hem achterbaks en hij liegt. Bij wedstrijden kan ik hem de toegang niet weigeren, maar bij trainingen wil ik hem niet meer zien. Ik kan besloten trainen en dus beslissen wie welkom is en wie niet”.

Een bemiddelend gesprek tussen de hoofdredactie van de TCT en de clubleiding van Heracles volgde, maar leidde niet tot resultaat. Zowel de hoofdredactie als clubleiding bleven achter hun eigen man staan. Ook een gesprek van Van Schuppen met voorzitter Jan Smit in een laatste poging de relatie te lijmen, baatte niet.

Smit vindt de journalist schuldig omdat die geen toestemming voor de opname vroeg: “Bij Heracles zijn we open en eerlijk. Daarom vinden wij dat een audio-opname van tevoren gemeld moet worden”. Van Schuppen bracht hier tegen in: “Mijn telefoon waar ik het gesprek mee opnam, lag open en bloot op tafel”.

Prestatie en resultaat

Het gepubliceerde vraaggesprek betrof volgens de journalist de magere laatste resultaten van Heracles. De kern van de dialoog die zoveel ophef veroorzaakte. Zo verloopt nu een vraaggesprek tussen een voetbaljournalist en een voetbaltrainer:

“Gertjan, vier punten uit de laatste zes wedstrijden”¦”

Verbeek: “Zeven punten uit de zeven laatste wedstrijden.”

“Vier punten na de winterstop”¦”

Verbeek: “Tien punten uit de laatste acht wedstrijden. Wat wil je hier nou mee?”

“Ik zoek naar een antwoord op de vraag waarom het na de winterstop een stuk minder is of op zijn minst lijkt dan voor de winterstop. Kun je dat aangeven?”

Verbeek: Als jij dat vindt schrijf het maar op. Dat mag.”

“Dat vind jij toch ook, neem ik aan?”

Verbeek: “Nee. Je vraagt het mij en ik ben het niet met je eens. We presteren na de winterstop net zo goed als voor de winterstop.”

“Kijk eens naar de cijfers. Vier punten uit de laatste zes wedstrijden na de winterstop. Dat is een slechte reeks.”

Verbeek: “Ik heb niets met cijfers. Dat is scorebordjournalistiek. Als jij daar wel iets mee hebt, moet je er iets mee doen.”

“Cijfers liegen niet. Het gaat om de punten. Voor jou toch ook?

Verbeek: “Het gaat mij helemaal niet om de punten. Het gaat mij om presteren en ik vind dat we goed presteren.”

“Goed presteren?”

Verbeek: “Ja.”

“Ook na de winterstop?”

Verbeek: “Ja”¦.Jij haalt prestatie en resultaat door elkaar”¦”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen