De feiten kwamen weer niet over tafel 

Sharon Gesthuizen: Frank Heemskerk leugenaar

SP-Kamerlid beticht staatssecretaris glashard van liegen.

Gehoord: Kamerdebat 18 februari 2010, NOS Nieuws,

NOS: “Leugenaar! Met dat woord kwam er vannacht een abrupt einde aan een kamerdebat over de postmarkt. SP-kamerlid Sharon Gesthuizen noemde staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken leugenaar. Heemskerk en minister Donner van sociale zaken pikten dat niet.”

Gesthuizen zei dat Heemskerk niet kan aantonen dat de postmarkt krimpt. Heemskerk zegt van wel. Gesthuizen: “Leugenaar”. We vinden het niet terug in het Kamerverslag. Mag dat niet? Minister Donner wordt boos en zegt dat Gesthuizen de beschuldiging niet mag uiten of deze moet verbinden aan een motie van wantrouwen. Die volgt niet.

Motie verworpen

Dan komt er wel een ”˜motie-Gesthuizen’ in stemming over een onafhankelijk onderzoek naar de ontwikkeling van het postvolume (30536, nr. 111).

De stemming: “De fracties van de SP, de PvdD en de PVV stemmen voor deze motie en de overige fracties ertegen; verworpen.

Er was nog een gelijkluidende motie van Ton Elias (VVD): “”¦verzoekt de regering, bestaand onderzoeksmateriaal te rubriceren en, indien zulks ontoereikend zou zijn, een zogeheten eenvoudige, onafhankelijke quickscan in te stellen naar de ontwikkeling van het postvolume in de gehele postmarkt in de afgelopen vier jaar”¦”
De laatste motie komt niet in stemming, want Heemskerk belooft de feiten binnen een week:

En de feiten?

 • Krimpt de postmarkt als geheel nu of verliest alleen TNT markt aan andere partijen?
 • En in volume en/of in geld?
 • Zijn er minder brieven en meer pakketten, door online handel, Marktplaats?

De staatssecretaris: “Chorus laat een daling zien van 4 procent. Het SEO, de Stichting voor Economisch Onderzoek, voorspelt een jaarlijkse afname van het postvolume van 3 procent.

Ook TNT geeft aan een afname van 5 procent tot 6 procent te verwachten, waarvan een derde door technologie.”

FD:

De postvolumes bij TNT krimpen tussen 2009 en 2012 met een verwachte 6 í  7 procent per jaar; Onderzoeksbureau SEO zegt dat dit leidt tot een omzetdaling van zo’n 10 tot 16 procent per jaar tussen 2009 en 2012.

2004 en 2009 gelijk

“De totale postmarkt beslaat in 2009 circa 5,3 miljard stukken.”

En op een verouderde webpagina van TNT: “In 2004 hebben wij ongeveer 5,3 miljard poststukken gecollecteerd, gesorteerd en gedistribueerd.”

En ook: “94 procent van de verstuurde post is zakelijk. Slechts 6 procent is particuliere post, zoals briefkaarten, brieven of andere post.”

Kortom, geen daling van de markt tussen 2004 en 2009 ondanks internet!

Die kerstkaarten per internet waarover Heemskerk het heeft vormen geen aansprekend voorbeeld, want die kunnen dus hooguit een heel klein deel uitmaken; 94 procent is zakelijk verzonden post. Het ging in 2008 om 20 miljoen minder kerstkaarten dan het jaar ervoor: minder dan 0,4 procent volumedaling door minder kerstkaarten.

Dan het SEO-rapport: een daling van het postvolume verwacht van 5,3 miljard in 2009 tot 4,85 miljard in 2012. Zie onder.

Is er vervangend werk door steeds meer pakketten? Dat blijkt niet uit dit stuk, maar hoort er wel bij..

Sprak Heemskerk in strijd met de waarheid?

 • Ja, want het postvolume is per saldo niet of nauwelijks gedaald tussen 2004 en 2009 en kerstkaarten vormen de oorzaak niet;
 • Nee, want er is een daling voorspeld voor komende jaren van 8,5 procent over vier jaar, ofwel gemiddeld ruim 2 procent per jaar;

 • Had Gesthuizen hem voor ”˜leugenaar’ kunnen uitmaken? Ze had op z’n minst zelf alle feiten paraat moeten hebben, maar waarom zou je als je vrijelijk ”˜leugenaar’ kunt roepen?
 • Reacties

 • jomar | 16/02/11 om 20:58

  Waarom zou Sharoin dit niet mogen zeggen, zij is de enige die voor de postbodes opkomt.
  1 januari zou er een besluit genomen zijn en zouden de concurrerende postbedrijven personeel in vaste dienst moeten hebben.
  Dit is nog steeds niet gebeurd. Uitstel tot februari, wel het is nu 16 februari en er is nog steeds niets gedaan.
  TNT Post is nu zo hard aan het doordrukken dat menig bestelkantoor voor juni a.s. verdwijnt omdat collega’s welke kleine dorpen en gehuchten met de auto de post bezorgen kunnen vertrekken.
  Nog even dan mogen we met zijn allen naar het UWV ,moeten dat voor de helft van ons salaris het zelfde werk weer gaan doen, maar dan als Postbezorger.
  Laat de ministers eens een maand het werk van een “echte” postbode doen maar dan ook met het salaris en daarna dit salaris door de helft doen.
  Zij voelen het niet als ze € 100,00 minder in hun portomonnee hebben, ik voel het al heel goed als ik € 10.00 minder heb/

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen